A pörkölt nélkül nehéz elképzelni egy jó családi ebédet, hiszen ugyanúgy kötelező eleme a menünek mint a rántott hús vagy a leves. Szeretjük csirkecombból, készítjük szárnyból, nyakból, de farhátból is, sőt nem ritkán simán csak mellfiléből a gyerekeknek. Létezik gombapörkölt, de gomba helyett zöldborsó, csicseriborsó vagy akár tojás is kerülhet bele. Vadból készítve is finom, mégis a top az a hagyományos sertéspörkölt.

FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE
A szaftos sertéspörkölt receptje
Nem elég, hogy szinte bármilyen húsféléből (sőt zöldségekből is) készíthető pörkölt, az sem szűkíti le a választékot, ha azt mondjuk, hogy sertést választunk. A sertéspörkölt receptjéhez ugyanis használhatunk combot, lapockát, sőt akár még tarját is, hiszen zsíros, és így ízes hús az is. A pörkölt lelke a hús, de nagyon fontos eleme a vöröshagyma, a jóféle fűszerpaprika, és az idő, hiszen összedobni nem érdemes.
A pörkölt a nevét is onnan kapta, hogy a húst jó alaposan lepirítjuk hozzá. Ez akkor sikerül a legjobban, ha az üres fazékba teszünk egy kevés zsírt és ezen kérget sütünk a felkockázott húsra, majd kivesszük, teszünk bele egy újabb kanálnyi zsiradékot és jöhet a hagyma, ami szépen felszedi és magába szívja a lepirult hús ízét.
Nagyon jó ízt ad a pörköltnek, ha kerül bele paradicsom és tv-paprika is, a fűszerpaprika pedig igazán kulcsfontosságú, ugyanis egy jó minőségű, élénkpiros pirospaprikából kevés is elég, hogy csodát tegyen az étellel. Egyesek a zsírra szórják, gyorsan elkeverik és felöntik kevés vízzel, nehogy megégjen, mások viszont a főzés legvégén teszik bele, rászórják a pörkölt tetejére és hagyják, hogy szépen belefőjön.
A sertéspörkölt főzési ideje a választott hús fajtájától, a levágott állat életkorától is függ, de elmondható, hogy átlagosan 60-75 perc alatt puhára főzhető pl. a sertéscomb.
Hozzávalók a hagyományos sertéspörkölthöz:
Hozzávalók:
- 1 csapott ek. zsír
- 2-3 fej hagyma
- 1 db paprika
- 1 kg sertéslapocka vagy -comb
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 ek. pirospaprika
- 1 tk. őrölt kömény
- 1 db paradicsom
- 1-1 ½ dl víz
- só
- bors
A tálaláshoz:
1/2 csokor petrezselyem















