A sertéspörkölt a magyar gasztronómia egyik alapfogása, egy olyan étel, aminek a receptjét egyszerűen ismerni kell. A hagyományos sertéspörköltet kínálhatjuk házi nokedlivel, főtt tésztával, de akár krumplival is. A savanyúság pedig nem hiányozhat mellőle.

A pörkölt nélkül nehéz elképzelni egy jó családi ebédet, hiszen ugyanúgy kötelező eleme a menünek mint a rántott hús vagy a leves. Szeretjük csirkecombból, készítjük szárnyból, nyakból, de farhátból is, sőt nem ritkán simán csak mellfiléből a gyerekeknek. Létezik gombapörkölt, de gomba helyett zöldborsó, csicseriborsó vagy akár tojás is kerülhet bele. Vadból készítve is finom, mégis a top az a hagyományos sertéspörkölt.

Sertéspörkölt receptje
Sertéspörkölt receptje
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

A szaftos sertéspörkölt receptje

Nem elég, hogy szinte bármilyen húsféléből (sőt zöldségekből is) készíthető pörkölt, az sem szűkíti le a választékot, ha azt mondjuk, hogy sertést választunk. A sertéspörkölt receptjéhez ugyanis használhatunk combot, lapockát, sőt akár még tarját is, hiszen zsíros, és így ízes hús az is. A pörkölt lelke a hús, de nagyon fontos eleme a vöröshagyma, a jóféle fűszerpaprika, és az idő, hiszen összedobni nem érdemes.

A pörkölt a nevét is onnan kapta, hogy a húst jó alaposan lepirítjuk hozzá. Ez akkor sikerül a legjobban, ha az üres fazékba teszünk egy kevés zsírt és ezen kérget sütünk a felkockázott húsra, majd kivesszük, teszünk bele egy újabb kanálnyi zsiradékot és jöhet a hagyma, ami szépen felszedi és magába szívja a lepirult hús ízét.

Nagyon jó ízt ad a pörköltnek, ha kerül bele paradicsom és tv-paprika is, a fűszerpaprika pedig igazán kulcsfontosságú, ugyanis egy jó minőségű, élénkpiros pirospaprikából kevés is elég, hogy csodát tegyen az étellel. Egyesek a zsírra szórják, gyorsan elkeverik és felöntik kevés vízzel, nehogy megégjen, mások viszont a főzés legvégén teszik bele, rászórják a pörkölt tetejére és hagyják, hogy szépen belefőjön.

A sertéspörkölt főzési ideje a választott hús fajtájától, a levágott állat életkorától is függ, de elmondható, hogy átlagosan 60-75 perc alatt puhára főzhető pl. a sertéscomb.

Hozzávalók a hagyományos sertéspörkölthöz:

Hozzávalók:

  • 1 csapott ek. zsír
  • 2-3 fej hagyma
  • 1 db paprika
  • 1 kg sertéslapocka vagy -comb
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. pirospaprika
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 1 db paradicsom
  • 1-1 ½ dl víz
  • bors

A tálaláshoz:

1/2 csokor petrezselyem

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.