A májas ételeket sokan szeretik – nem véletlenül. A sertésmáj egyszerre karakteres ízű, laktató és sokoldalúan felhasználható alapanyag, ami számtalan klasszikus és házias fogás alapja lehet.

A sertésmáj a magyar konyha egyik klasszikus alapanyaga, amely számtalan formában az asztalra kerülhet – pirítva, hagymával, pástétomként vagy akár főételek részeként. Mégis, sokan tartanak tőle, mert nehéz eltalálni azt a pontot, amikor igazán puha és ízletes marad. Éppen ezért érdemes egy kicsit közelebbről is megnézni, mi mindent tud ez az alapanyag – és hogyan hozhatjuk ki belőle a legjobbat.

A sertésmáj finom és tápláló étel, amit többféleképpen is elkészíthetsz
Sertésmáj fokhagymával pirítva: mennyei lakoma! / Fotó: Shutterstock

Ezért jó, ha rendszeresen fogyasztasz sertésmájat

A máj a belsőségek közül az egyik legértékesebb, hiszen rengeteg fontos tápanyagot tartalmaz: gazdag vasban, A-vitaminban, B-vitaminokban és fehérjében. Mindezek hozzájárulnak a vérképzéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a bőr és a haj egészségéhez. Ugyanakkor, mint minden jó dologgal, ezzel is érdemes mértéket tartani – hetente egyszer-kétszer fogyasztva igazi szuperélelmiszerként támogatja a szervezetet.

Sertésmáj: ezek a legfinomabb ételek

Recept
Egyszerű
Resztelt máj
50 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

Recept
Egyszerű
Pirított sertésmáj sült hagymával
45 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Mester
Poncichter májpástétom
75 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Borban pácolt máj roston sütve
30 perc
0 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Mester
Ínyenc töltött máj
60 perc
0 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Bonyolult
Májpuffancsok
30 perc
0 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept

Hogyan készíts sült májat?

Ha nincs ötleted, hogy mit készíts vacsorára, a sült máj remek választás! A máj, mint minden étel, attól lesz száraz, ha túlsütik. Mivel zsírtartalma kevés, így a puhaságát a nedvességtartalma biztosítja. Ahhoz, hogy tuti finom legyen a végeredmény, érdemes a nyers, megmosott és papírtörlővel szárazra törölt májat cukros tejben áztatni, ettől ugyanis lédús lesz. Ugyanígy működik a hagyma is: vágd fel a hagymát és keverd el a májjal. Hagyd állni sütés előtt legalább egy órát: a hagyma lédússá, szaftossá és még ízletesebbé teszi a májat.

Mire figyelj, ha májat sütsz?

  • Bár sokan arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad megsózni a nyers májat, ha kipróbálod, rájössz majd, hogy ennek nem sok a valóságalapja… Ettől függetlenül ha úgy érzed, jobban bízol az internet népében, mint magadban, ne sózd meg a nyers májat.
  • Ne vágd apróra a májat, hiszen úgy valóban könnyen összetöpörödik, kiszárad.
  • Ne tegyél alá sört, bort vagy bármi folyadékot: elég a zsír!
  • Magas hőfokon, rázogatva süsd. Pár perc pirítás után ellenőrizd, hogy milyen a belseje, és ha még rózsaszínű, vedd le a hőfokot. Amíg tálalásig a serpenyőben marad, pont jó lesz.

(Kiemelt fotó: Mindmegette)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.