A savanyított alma nem más, mint vékonyra szeletelt alma, amelyet ecetes-cukros páclébe teszünk különféle fűszerekkel. Az eredmény egy egyszerre édes, pikáns, fanyar és enyhén savanyú ízvilág, ami szinte bármilyen ételt feldob. Salátákhoz, szendvicsekhez, sajttálakhoz vagy akár húsos fogások mellé is remekül illik.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Milyen fűszereket válasszunk a savanyított almához?
A savanyított almához bármilyen almafajtát választhatunk, kísérletezzünk bátran, így megtalálhatjuk azt, ami az ízlésünknek a leginkább megfelel. És mi legyen a fűszerekkel? Általában mustármag, szegfűbors, fahéj, babérlevél, kapormag, szegfűszeg, gyömbér, fekete bors, csillagánizs, koriander és más aromás fűszerek keveréke kerül a savanyúságba. Ezek adják az étel gazdag ízét. Ha szereted a különlegességeket, bátran egészítsd ki a páclevet extra fahéjjal vagy gyömbérrel.
Hogyan készül a savanyított alma?
Az ecetes alma elkészítéséhez először készítsük el a páclevet. Ehhez egyenlő arányban keverjünk össze vizet és ecetet, majd adjunk hozzá cukrot, sót és fűszereket. Használhatjuk a jól bevált savanyúságfűszereket, de bátran kísérletezhetünk borssal, paprikával (ha egy kis csípősséget szeretnénk), szegfűszeggel, fahéjjal, babérlevéllel vagy akár ánizzsal is. Ha igazán különleges ízélményre vágyunk, az ecet helyett részben balzsamecetet is használhatunk, amely gazdagabb ízt ad a savanyúságnak.
A páclevet forraljuk fel, majd főzzük 8–10 percig. Közben készítsük elő az almát: ha úgy gondoljuk, meghámozhatjuk, de rajta is maradhat a héja, a magházat azonban mindenképpen távolítsuk el. Ha szép, egyenletesen vékony szeleteket szeretnénk, érdemes szeletelőgépet használni.
Ezután tegyük az almaszeleteket egy nagyobb tálba, és szűrőn keresztül öntsük rá a forró páclevet. Mivel az alma egy része a lé tetején lebeg, érdemes egy másik tál vagy kisebb edény segítségével lenyomni őket.
Miután a keverék szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük befőttesüvegbe az almákat, majd öntsük fel a páclével, adjunk hozzá fahéjrudat és csillagánizst, és tegyük száraz, hűvös helyre. A maradék páclevet nyugodtan használjuk fel salátákhoz.















