A sárgabarack szezonja hazánkban általában június közepétől július végéig tart, de az időjárás és a fajta is befolyásolhatja az érési időt. Az korai fajták, mint például a Gönci magyar kajszi vagy a Ceglédi bőtermő, már június első felében szüretelhetők, míg a későbbi típusok csak július derekán hozzák a legszebb gyümölcseiket.
A barackot akkor a legjobb szedni, amikor a színe élénk narancssárga, esetenként enyhén pirosas pírral az oldalán, és az illata is erőteljesen gyümölcsös. Éretten könnyen leválik a fáról, de még nem túl puha. Ez a legalkalmasabb állapot a befőzéshez és a friss fogyasztáshoz is. A túlérett gyümölcs hamar romlik, így ha lekvárt főzünk belőle, érdemes gyorsan feldolgozni.
A sárgabarackból az egyik legismertebb finomság a hagyományos házi lekvár – sokan esküsznek arra, hogy csak cukorral és egy kevés citromlével főzve az igazi. Emellett remekül illik gyümölcstortákhoz, rétesekhez, gombócba vagy akár egy fűszeres chutney formájában sült húsok mellé. Ha frissen szeretnénk élvezni, próbáljuk ki egy egyszerű barackos salátában, kecskesajttal és rukkolával, vagy grillezve, kevés mézzel és rozmaringgal megkenve, ez utóbbi desszertnek és előételnek is kitűnő.
A friss barack hűvös helyen pár napig eláll, de hamar puhul, így érdemes lekvárként, aszalva vagy fagyasztva tartósítani. Aszaláshoz válasszunk keményebb, édes fajtát, a fagyasztása pedig kimagozva, félbevágva javasolt, egy kevés citromlével meglocsolva, hogy ne barnuljon meg. A sárgabarack tehát nemcsak finom, hanem igazi nyári jolly joker a konyhában. Ha van otthon barackfánk, használjuk ki amíg tart a szezon, ha nincs, irány egy szedd magad sárgabarack helyszín!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.