A sárgabarack az egyik legkedvesebb nyári gyümölcsünk, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül sokoldalúan felhasználható. Édes, napérlelte zamatával szinte mindenkit levesz a lábáról, legyen szó friss fogyasztásról, lekvárról, süteményről, gombócról vagy tortáról, a sárgabarack mindenben megállja a helyét.

A sárgabarack szezonja hazánkban általában június közepétől július végéig tart, de az időjárás és a fajta is befolyásolhatja az érési időt. Az korai fajták, mint például a Gönci magyar kajszi vagy a Ceglédi bőtermő, már június első felében szüretelhetők, míg a későbbi típusok csak július derekán hozzák a legszebb gyümölcseiket.

Sárgabarackos pite
A sárgabarackos pite gyorsan és egyszerűen elkészül
FOTÓ: MINDMEGETTE

Sárgabarack: mikor és hogyan érdemes szedni?

A barackot akkor a legjobb szedni, amikor a színe élénk narancssárga, esetenként enyhén pirosas pírral az oldalán, és az illata is erőteljesen gyümölcsös. Éretten könnyen leválik a fáról, de még nem túl puha. Ez a legalkalmasabb állapot a befőzéshez és a friss fogyasztáshoz is. A túlérett gyümölcs hamar romlik, így ha lekvárt főzünk belőle, érdemes gyorsan feldolgozni.

A sárgabarack felhasználása a konyhában

A sárgabarackból az egyik legismertebb finomság a hagyományos házi lekvár – sokan esküsznek arra, hogy csak cukorral és egy kevés citromlével főzve az igazi. Emellett remekül illik gyümölcstortákhoz, rétesekhez, gombócba vagy akár egy fűszeres chutney formájában sült húsok mellé. Ha frissen szeretnénk élvezni, próbáljuk ki egy egyszerű barackos salátában, kecskesajttal és rukkolával, vagy grillezve, kevés mézzel és rozmaringgal megkenve, ez utóbbi desszertnek és előételnek is kitűnő.

Tárolás, tartósítás

A friss barack hűvös helyen pár napig eláll, de hamar puhul, így érdemes lekvárként, aszalva vagy fagyasztva tartósítani. Aszaláshoz válasszunk keményebb, édes fajtát, a fagyasztása pedig kimagozva, félbevágva javasolt, egy kevés citromlével meglocsolva, hogy ne barnuljon meg. A sárgabarack tehát nemcsak finom, hanem igazi nyári jolly joker a konyhában. Ha van otthon barackfánk, használjuk ki amíg tart a szezon, ha nincs, irány egy szedd magad sárgabarack helyszín!

Hogyan szedjük a sárgabarackot?

  • Érési idő: A barack akkor szedhető, amikor teljes színét elérte: narancssárga, esetenként pirosas foltokkal, és kellemes, édes illatot áraszt.
  • Tapintás: Az ideális barack enyhén puha, de még nem pépes. A túl kemény gyümölcs éretlen, a túlérett pedig könnyen sérül.
  • Szárral vagy anélkül: Ha könnyedén leválik a fáról, akkor szedésre kész. Finoman csavarjuk meg, ne rángassuk, nem szükséges a szárat is leszedni.
  • Kora reggeli vagy esti szedés: A legjobb időpont a hűvösebb órákban van, amikor a gyümölcs nem forró a napon, így tovább friss marad.
  • Szedőedény: Használjunk sekély ládát vagy kosarat, ne zsákot, mert a barack könnyen nyomódik. Egymásra rétegezéskor tegyünk közéjük puha alátétet, például újságpapírt.
  • Folyamatos szüret: A barack nem egyszerre érik, ezért 2–3 naponta érdemes visszatérni, és mindig csak a legérettebbeket leszedni.

A legjobb sárgabarackos receptek

Recept
Egyszerű
Sárgabaracklekvár
40 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Sárgabarackos pite egyszerűen
80 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Barackos-túrókrémes pohárkrém
30 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Sárgabarackos-túrós gombóc
30 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Sárgabarackos morzsasüti (crumble)
60 perc
6 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.