Alapételek

Ezért a sajtos-brokkolis puffancsért minden gyermek odáig lesz majd, íme a gyors vacsora receptje

Brokkolis puffancs
Fotó: Gyarmati László / © Mindmegette
A gyerekek nem igazán rajonganak a zöldségekért, elsősorban a kelbimbó, a spenót és a brokkoli számít már-már filmbeli főgonosznak, egyfajta ősellenségnek. Nem minden gyerek egyforma persze, de sok anyuka kénytelen szembenézni azzal, hogy a zöldségek nem aratnak osztatlan sikert.

A brokkoli egészséges, szinte nincs kalóriatartalma, ellenben tele van rosttal, a szervezet számára fontos ásványi anyagokkal és vitaminokkal, így nem csoda, hogy a sportolók étrendjében kiemelt helyen szerepel, és az egészségtudatos táplálkozás hívei is gyakran fogyasztják. A gyerekek azonban nem rajonganak érte, és félrelökik a tányéron, akárcsak a kelbimbót. A zöldségekre azonban nagy szükségünk van, legfőképpen ahhoz, hogy az emésztőrendszer helyesen és jól működjön.

Lengyel Erika, a gyerekbarát ízek szakértője mutatja a brokkolis puffancs receptjét
Lengyel Erika, a gyerekbarát ízek szakértője mutatja a brokkolis puffancs receptjét
FOTÓ: MINDMEGETTE

Mit tehet az az édesanya vagy édesapa, aki nem tudja a párolt vagy a sült brokkolit köretként belediktálni a gyerekébe? Nos, semmiképp ne erőszakoskodjon, ne kösse a zöldségfogyasztást későbbi jutalmazással, inkább kísérletezzünk olyan ételekkel, melyek más formában tartalmazzák a gyűlölt alapanyagokat. Remek recept például ez a brokkolis puffancs is, amiben nemcsak brokkoli van, hanem burgonya és sajt is, így máris szívesebben falatoznak belőle a lurkók.

A brokkoli nem hangsúlyos, de mégis jelen van, így talán a válogatósabb gyerekeket sem fogja zavarni.

Brokkolis puffancs, a gyors és gyerekbarát vacsora

Hozzávalók a brokkolis puffancshoz:

  • 35 dkg burgonya
  • 15 dkg brokkoli
  • 2 evőkanál olaj
  • 18 dkg liszt
  • 30 dkg sajt

A sütéshez:

  • olaj

Elkészítés:

  1. A brokkolis puffancshoz a burgonyát megpucoljuk és kockára vágjuk, a brokkolit pedig rózsáira szedjük. A brokkoli szárát sem dobjuk ki, azt is feldaraboljuk és a brokkolirózsákkal együtt sós vízben puhára főzzük a zöldségeket.
  2. A megfőtt brokkolit és krumplit lecsepegtetjük, burgonyanyomóval összetörjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A masszát fűszerezzük sóval, hozzáadunk egy kevés olajat és apránként annyi lisztet, hogy jól formázható legyen és már ne tapadjon a kezünkhöz.
  4. Olajozott kézzel kicsípünk egy gombócot a masszából, a tenyerünkben ellapítjuk és a közepére helyezünk egy adag reszelt sajtot. Megformázzuk úgy, mint egy fasírtot és kevés olajon, forró serpenyőben mindkét oldalát ropogósra, de nem égettre sütjük.
  5. Még melegen tálaljuk.

A spenót sem népszerű? Íme egy tuti gyerekbarát fogás

A spenótfőzelék nem nevezhető épp a gyerekek kedvenc ételének, miközben a spenót is olyan zöldség, melynek gyakori fogyasztása jó hatással van a szervezetre. A spenótnak magas a vastartalma, de bővelkedik folsavban és magnéziumban is, ráadásul szinte zsírmentes, azaz kalóriaszegény alapanyag. Lengyel Erika nemrég egy olyan mediterrán csirkeragut készített, melybe csempészett egy kevés spenótot, bazsalikomot és aszalt paradicsomot is, és bár elsőre nem úgy tűnik, a tészta és a sajt, meg a csirkemell miatt gyerekbarát fogássá vált a kezei alatt.

Recept
Egyszerű
Spenótos mediterrán csirkeragu
45 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.