A resztelt máj igazi klasszikus a magyar konyhában – egyszerű, gyorsan elkészül, és ha jól csináljuk, mennyeien omlós lesz. Mégis sokan tartanak tőle, mert rossz emlékeket őriznek a menzai változatról. Pedig ez az étel megérdemli, hogy visszakerüljön az asztalra: friss alapanyagokkal és egy kis odafigyeléssel pillanatok alatt tökéletes fogást varázsolhatsz belőle. Kósa Kolos most megmutatja, hogyan készül a puha, szaftos resztelt máj, amiben senki sem fog csalódni.

Resztelt máj
- Elkészítési idő: kb. 40–45 perc
- Adag: 4 személyre
Hozzávalók:
- 2 ek. zsír
- 8 dkg füstölt szalonna
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 db zöldpaprika
- 3–4 gerezd fokhagyma
- 80 dkg sertésmáj
- 1 ek. édes pirospaprika
- 1 tk. majoránna
- 1 tk. őrölt kömény
- frissen őrölt bors
- 2 db paradicsom
- 1,5 -2 dl víz
- só
- 0,5 csokor petrezselyem
Elkészítés:
Miért keményedik meg a máj?
A máj könnyen megkeményedik, ha túl sokáig vagy túl magas hőfokon sütjük. Mivel kevés zsírt tartalmaz és tele van fehérjével, a hő hatására gyorsan „összehúzódik”, így elveszíti a nedvességét és rágóssá válik. A titok tehát az időzítés, a hőmérséklet és a sózás. A májat soha ne sózd meg sütés előtt vagy közben, mert a só kivonja belőle a nedvességet, és ezzel keménnyé, szívóssá teszi. Mindig csak a legvégén, a tűzről levéve érdemes ízesíteni – így lesz szaftos és omlós.
Miért érdemes májat enni?
A sertésmáj nemcsak finom, hanem igazi tápanyagbomba is. Kiemelkedően magas a vas-, A- és B-vitamin-tartalma, így segíti a vérképzést, az immunrendszer működését és a fáradtság leküzdését. Emellett sok fehérjét tartalmaz, mégis viszonylag alacsony kalóriájú étel. Bár nagyon egészséges, érdemes mértékkel fogyasztani – hetente egyszer bőven elegendő –, hiszen a máj a szervezet „szűrője”, és a benne lévő tápanyagokból kis mennyiség is fedezheti a napi szükségletet.
(Kiemelt fotó: Mindmegette)












