Alapételek

Ha így készíted a resztelt májat, biztosan nem lesz olyan kemény, mint a menzán volt

Sokakban rossz emlékeket idéz, hiszen a menzán készített pirított máj a legtöbb esetben ehetetlenül kemény volt. Ha azonban követed Kósa Kolos receptjét, és mindent úgy csinálsz, ahogy ő, a resztelt máj tuti puha és omlós lesz.

A resztelt máj igazi klasszikus a magyar konyhában – egyszerű, gyorsan elkészül, és ha jól csináljuk, mennyeien omlós lesz. Mégis sokan tartanak tőle, mert rossz emlékeket őriznek a menzai változatról. Pedig ez az étel megérdemli, hogy visszakerüljön az asztalra: friss alapanyagokkal és egy kis odafigyeléssel pillanatok alatt tökéletes fogást varázsolhatsz belőle. Kósa Kolos most megmutatja, hogyan készül a puha, szaftos resztelt máj, amiben senki sem fog csalódni.

Nem lesz kemény a resztelt máj, hanem puha és szaftos, ha Kolos receptje alapján készíted
Ha Kósa Kolos instrukciói alapján készíted, biztosan nem lesz kemény a resztelt máj / Fotó: Mindmegette

Resztelt máj

  • Elkészítési idő: kb. 40–45 perc 
  • Adag: 4 személyre 

Hozzávalók:

  • 2 ek. zsír 
  • 8 dkg füstölt szalonna 
  • 2 közepes fej vöröshagyma 
  • 1 db zöldpaprika 
  • 3–4 gerezd fokhagyma 
  • 80 dkg sertésmáj 
  • 1 ek. édes pirospaprika 
  • 1 tk. majoránna 
  • 1 tk. őrölt kömény 
  • frissen őrölt bors 
  • 2 db paradicsom 
  • 1,5 -2 dl víz 
  • só 
  • 0,5 csokor petrezselyem 

Elkészítés:

Miért keményedik meg a máj?

A máj könnyen megkeményedik, ha túl sokáig vagy túl magas hőfokon sütjük. Mivel kevés zsírt tartalmaz és tele van fehérjével, a hő hatására gyorsan „összehúzódik”, így elveszíti a nedvességét és rágóssá válik. A titok tehát az időzítés, a hőmérséklet és a sózás. A májat soha ne sózd meg sütés előtt vagy közben, mert a só kivonja belőle a nedvességet, és ezzel keménnyé, szívóssá teszi. Mindig csak a legvégén, a tűzről levéve érdemes ízesíteni – így lesz szaftos és omlós.

Miért érdemes májat enni?

A sertésmáj nemcsak finom, hanem igazi tápanyagbomba is. Kiemelkedően magas a vas-, A- és B-vitamin-tartalma, így segíti a vérképzést, az immunrendszer működését és a fáradtság leküzdését. Emellett sok fehérjét tartalmaz, mégis viszonylag alacsony kalóriájú étel. Bár nagyon egészséges, érdemes mértékkel fogyasztani – hetente egyszer bőven elegendő –, hiszen a máj a szervezet „szűrője”, és a benne lévő tápanyagokból kis mennyiség is fedezheti a napi szükségletet.

(Kiemelt fotó: Mindmegette)

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.