Ez nem a hagyományos répatorta! A fűszeres, gyümölcsös piskóta és a krémes mascarponés töltelék együtt tökéletes desszertet alkotnak.
Ha szereted a klasszikus répatortát, ezt az újragondolt változatát egyenesen imádni fogod! Ez a sütemény kifejezetten ajánlott válogatós gyerekeknek, hiszen a tésztájába kerül répa és alma, ezért nemcsak finom, hanem tápláló is. Egy kis kreatív díszítéssel a húsvéti asztalra is tökéletes desszert. Próbáld ki te is!
Répatortavekni mascarponés töltelékkel FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER / VIDÉK ÍZE MAGAZIN
Répatortavekni mascarponés töltelékkel
Hozzávalók:
Az alaptésztához:
15 dkg puha vaj
13,5 dkg barna cukor
1 csipet só
3 db tojás
15 dkg reszelt alma
20 dkg reszelt sárgarépa
15 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
10 dkg őrölt mandula
1 tk őrölt fahéj
1 csipet őrölt szerecsendió
1 tk vaníliaőrlemény
A mascarponés töltelékhez:
20 dkg mascarpone
1 db tojás
2 tk citromlé
3 dkg kristálycukor
2 dk g kukoricakeményítő
A díszítéshez:
5 dkg tejföl
15 dkg ricotta
1 csomag vaníliás cukor
2 tk porcukor
1 tk citromlé
12 db marcipánrépa
színes szórócukor
A tésztához egy tálban elektromos habverővel habosra keverjük a vajat a cukorral és a sóval. Egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat, azokkal is jó habosra keverjük. Hozzáadjuk a reszelt almát és a reszelt sárgarépát is.
Egy másik tálban a száraz hozzávalókat forgatjuk össze: a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a darált mandulával és a fűszerekkel. Összedolgozzuk a két tál tartalmát. Nem szabad túlkeverni, mert attól lesz nehéz a kisült tészta. Fakanállal pont annyi ideig kell összeforgatni, hogy teljesen összekeveredjék a nedves és a száraz rész.
Egy harmadik tálban a tölteléket állítjuk össze: összekeverjük a mascarponét az egész tojással, a citromlével, a cukorral, a keményítővel. Ezt sem szabad túlkeverni, mert akkor elfolyósodik.
Egy 25 × 10 cm átmérőjű hosszúkás, szögletes sütőformát kibélelünk sütőpapírral. Belekanalazzuk a sárgarépás massza kétharmadát. Erre adagoljuk a sajtkrémes keveréket. Végül befedjük a maradék sárgarépás alaptésztával. 180 fokos sütőbe toljuk, és 50-55 perc alatt készre sütjük. Körülbelül 40 perc múlva érdemes egy darab alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg a teteje.
A kisült tésztát a formában egy rácsra állítjuk. Tíz perc múlva kiborítjuk a sütőformából, és a rácson teljesen kihűtjük.
A tetejére összekeverjük a tejfölt a ricottával, a kétféle cukorral és a citromlével. A kihűlt veknit egy tálcára tesszük, a tetejére öntjük a fehér masszát. Marcipánrépákkal, színes szórócukorral díszítjük.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.