Alapételek

A tökéletes vegetáriánus étel: rakott padlizsán csiperkés mártásban sütve

Ki mondta, hogy hús nélkül nem lehet finomat enni? Ez a rakott padlizsán is jól bizonyítja: a vegetáriánusoknak sem kell lemondaniuk a laktató és isteni fogásokról.

A rakott ételek a magyar konyha nagy kedvencei, ez nem is csoda: a különböző rétegek együtt ellenállhatatlan ízkombinációt hoznak létre. A rakott padlizsán sem kivétel. Ebben a vegetáriánus változatban a fokhagymás gombamártás tökéletesen kiegészíti a sült padlizsánt és a főtt burgonyát. Nagy előnye, hogy csak kevés hozzávaló szükséges hozzá, és gyorsan elkészíthető egytálétel, ami után a legnagyobb húsevők is jóllakottan állnak majd fel az asztalól. Lássuk a rakott padlizsán csiperkés mártásban sütve receptjét a Vidék íze magazinból

Rakott padlizsán csiperkés mártásban sütve
Rakott padlizsán csiperkés mártásban sütve
FOTÓ: VIDÉK ÍZE MAGAZIN

Rakott padlizsán csiperkés mártásban sütve

Hozzávalók:

  • 4 db kisebb vagy 2 db közepes krumpli
  • 4 db nagyobb padlizsán
  • 5 dkg vaj
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 40 dkg csiperke
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje
  • 1 tk szárított bazsalikom
  • bors
  • 1-2 ek keményítő
  • 5 dl tejszín
  • zsiradék
  1. Héjastul megfőzzük a krumplit. Megmossuk a padlizsánt, szárazra töröljük, a két végét levágjuk. Centi vastag szeletekre vágjuk, és száraz serpenyőben megpirítjuk mindkét oldalukat, az egyik felüket kicsit jobban. Sem sót, sem zsiradékot nem adunk hozzá.
  2. Elkészítjük a gombamártást. A vajon megdinsztelünk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a zúzott fokhagymát, az összevágott petrezselyem zöldjét, az elmorzsolt bazsalikomot, sózzuk és borsozzuk, 10-15 perc alatt megpároljuk.
  3. Ha kész, akkor a keményítőt kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. A gombát felöntjük a tejszínnel, felforraljuk, és besűrítjük a keményítővel. Hagyjuk picit hűlni a mártást, majd összerakjuk a rakottast.
  4. A sütőtálat zsiradékkal kikenjük. Beleteszünk egy réteg padlizsánt, úgy, hogy a sültebb fele nézzen lefelé, erre jön egy sor felkarikázott burgonya, utána pedig egy adag gombamártás, ezt ismételjük a tál tetejéig. A 170 fokos sütőben bő fél óra alatt összesütjük.

Előkészítés: 1 óra

Sütés: 35 perc

1 adag: 410 kcal

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.