A rakottasok a magyar gasztronómia alappillérei, legalábbis az egyik a sok közül. Az viszont tény, hogy sehol máshol a világon nincs annyiféle rakott étel, mint nálunk, és szinte nincs is olyan zöldség, amiből ne lehetne egy kis hússal és rizzsel laktató fogást készíteni. A rakott krumpli itt most más lapra tartozik, de a kelkáposzta, a savanyú káposzta, a kínai kel, a karfiol és a brokkoli ismert és szeretett rakottasok. Rakott cukkinit viszont nem sokan készítenek. Még!
A rakott cukkini ugyanis nemcsak finom és laktató, hanem egy olyan ízletes és nyári fogás, amit a nagy melegben örömmel falatozunk. De persze bármelyik évszakban megállja a helyét ez a különleges ízvilágú fogás. A rakott cukkini szuper ízét a kapor, a rengeteg kapor adja, a szaftosságról pedig a szintén nem kevés tejföl és a tojás gondoskodik! Íme Kósa Kolos rakottcukkini-receptje.
"A nyár és a tökfélék kéz a kézben járnak, csillagtök, tök és a cukkini ebben az időszakban kihagyhatatlan. Szinte nincs olyan háztartás, ahol ne készülne főzelék, tócsni vagy valamilyen töltött verzió. Mi most egy rakott cukkinit készítünk, amit a pirított cukkini tesz különlegessé" – mondja Kolos, a Mindmegette maestrója.
Hozzávalók a rakott cukkinihez:
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
A húsos réteghez:
A cukkinis réteghez:
A tetejére:
A tálaláshoz:
A cukkini ugyan minden évszakban megtalálható a boltok zöldségespolcain, de igazán nyáron a legfinomabb. Sőt ilyenkor nemcsak zöld, hanem sárga cukkinit is kapni. A cukkiniből főzelék, krémleves, finom tésztás fogás, lecsó, fasírt és tócsni is készíthető, akár olajban, akár a sütőben sütve. Érdemes kísérletezni és minél több cukkinit enni, ugyanis egészséges és kalóriaszegény zöldség.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.