Alapételek

A kaportól lesz igazán finom a rakott cukkini, és ettől a trükktől lesz szaftos

Ha unod a rakott krumplit, a karfiolt és a kelkáposztát pedig sosem szeretted, akkor készíts rakott cukkinit! Igazi nyári fogás, ráadásul mennyeien finom, tökéletes hétvégi ebédként, de akár vacsorára is. Íme a rakott cukkini receptje, darált húsból és sok-sok kaporral.

A rakottasok a magyar gasztronómia alappillérei, legalábbis az egyik a sok közül. Az viszont tény, hogy sehol máshol a világon nincs annyiféle rakott étel, mint nálunk, és szinte nincs is olyan zöldség, amiből ne lehetne egy kis hússal és rizzsel laktató fogást készíteni. A rakott krumpli itt most más lapra tartozik, de a kelkáposzta, a savanyú káposzta, a kínai kel, a karfiol és a brokkoli ismert és szeretett rakottasok. Rakott cukkinit viszont nem sokan készítenek. Még!

Rakott cukkini receptje
Rakott cukkini készült sok-sok kaporral
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

A rakott cukkini ugyanis nemcsak finom és laktató, hanem egy olyan ízletes és nyári fogás, amit a nagy melegben örömmel falatozunk. De persze bármelyik évszakban megállja a helyét ez a különleges ízvilágú fogás. A rakott cukkini szuper ízét a kapor, a rengeteg kapor adja, a szaftosságról pedig a szintén nem kevés tejföl és a tojás gondoskodik! Íme Kósa Kolos rakottcukkini-receptje.

Így készül a rakott cukkini, itt a recept, amit érdemes elmenteni

"A nyár és a tökfélék kéz a kézben járnak, csillagtök, tök és a cukkini ebben az időszakban kihagyhatatlan. Szinte nincs olyan háztartás, ahol ne készülne főzelék, tócsni vagy valamilyen töltött verzió. Mi most egy rakott cukkinit készítünk, amit a pirított cukkini tesz különlegessé" – mondja Kolos, a Mindmegette maestrója.

Hozzávalók a rakott cukkinihez:

Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

A húsos réteghez:

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 80 dkg darált hús
  • bors
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott ek. majoránna
  • 2 tk. pirospaprika
  • 15 dkg tejföl
  • 20 dkg főtt rizs
  • 2 db tojás
  • 1/2 csokor kapor

A cukkinis réteghez:

  • 1 kg cukkini (lehet vegyesen zöld, sárga)
  • 1 dl olívaolaj

A tetejére:

  • 1/2 csokor kapor
  • 15 dkg tejföl

A tálaláshoz:

  • maradék kapros tejföl
Rakott cukkini receptje
Ez a szuper rakott cukkini receptje
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

Receptek cukkiniből, a nyár slágeréből

A cukkini ugyan minden évszakban megtalálható a boltok zöldségespolcain, de igazán nyáron a legfinomabb. Sőt ilyenkor nemcsak zöld, hanem sárga cukkinit is kapni. A cukkiniből főzelék, krémleves, finom tésztás fogás, lecsó, fasírt és tócsni is készíthető, akár olajban, akár a sütőben sütve. Érdemes kísérletezni és minél több cukkinit enni, ugyanis egészséges és kalóriaszegény zöldség.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.