A tarja a sertés egyik legkönnyebben és legtöbbféleképp elkészíthető része. Mivel zsírban bővelkedik, így nem szárad ki, ezért egyben vagy szeletben elkészítve is ízletes fogás válhat belőle. A tarja a sertés nyaki része, ennek a húsnak a folytatása a már zsírban sokkal szegényebb, de színében még a tarjára emlékeztető hosszúkaraj. A tarjából nagyon sokféle ételt alkothatunk, rengeteg módon felhasználhatjuk a húst. Ha szeletelt, csontos tarjával van dolgunk, akkor javasolt natúr módon vagy minimális páccal megsütni, hiszen a tarja önmagában is kifejezetten jóízű hús, kevés fűszerrel könnyedén megfelelő mód ízesíthető.

FOTÓ: MINDMEGETTE
Ha fűszereznénk, érdemes a tarját bepácolni, és néhány órát vagy egy éjszakát a hűtőben pihentetni. A mustáros-fokhagymás pác klasszikusan a tarjához kapcsolódik, ami nem véletlen, ebben a szószban nagyon kellemesen megérik a hús, főleg ha legalább 24 órát benne hagyjuk. A tarját azért érdemes mustáros pácba tenni, mert a mustár egyszerre ízesít, puhít és segíti a szaftosság megőrzését.
- A mustár enyhén savas, ami segít fellazítani a hús rostjait, így az omlósabb lesz. Ez különösen a tarjánál hasznos, mert bár zsíros és szaftos, a rostjai erősek lehetnek.
- A mustár (főleg a dijoni vagy magos változat) mély, karakteres ízt ad, ami jól harmonizál a sertéshús természetes zsírosságával. Emellett remekül működik más fűszerekkel – fokhagymával, borssal, mézzel, kakukkfűvel, paprikával.
- A mustáros pác jobban megtapad a húson, mint például egy olajos vagy híg pác, így a fűszerek nem potyognak le. Sütés közben szép, enyhén karamellizált kéreg alakul ki rajta.
- A mustár vékony rétege védőréteget képez, ami segít bent tartani a nedvességet, így a hús nem szárad ki.
Így készül a tepsis mustáros tarja hagymával és burgonyával:
Hozzávalók:
- 6 ek mustár
- 2 ek étolaj
- só
- bors
- 4 szelet tarja
- 80 dkg burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- A mustáros tarja elklszítéséhez a mustárt összekeverjük az olajjal, sóval, borssal majd beletesszük a tarjaszeleteket és átforgatjuk, hogy mindenhol átjárja a pác a húst. A tálat lefedve legalább 1 órára a hűtőbe tesszük a húst.
- A burgonyát és a hagymát meghámozzuk, karikára vágjuk. Egy tepsit vékonyan kikenünk olajjal, elterítjük benne a krumplit, megszórjuk a hagymakarikával, és elhelyezzük rajta a hússzeleteket.
- A tetejére fokhagymaszeleteket rakunk, végül 1 dl vizet öntünk a húsra, és a tepsit lefedjük alufóliával.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Lefedve 30-40 percig sütjük, majd kb. 15-20 percig fólia nélkül pirítjuk.
Tipp: Ha igazán jó eredményt szeretnél, keverd a mustárt egy kevés olívaolajjal, mézzel vagy sörrel, fokhagymával és friss fűszerekkel. Hagyd benne a tarját legalább 4–6 órát (vagy egy éjszakát) hűtőben.









