A piskóta az egyik legegyszerűbb süteménytészta, sokak számára mégis kihívást jelent a tökéletes eredmény elérése. Különösen megnehezítheti a dolgunkat, ha például gyümölccsel dobnánk fel az egyszerű piskóta tésztáját, mert az sokszor a tepsi alján végzi. Hogy ez ne forduljon elő többé, mutatunk egy szuper trükköt.

A tökéletes piskóta titka a megfelelő technikában rejlik: a levegős tészta elkészítésében, az óvatos lisztkeverésben és a megfelelő sütési időben. Ha azonban gyümölcsöt is teszünk a tésztába, néhány extra trükkre is szükség lehet annak érdekében, hogy a szép magasra sült tésztában, és ne a tepsi alján álljanak meg a szemek. Íme a leghatékonyabb módszerek! 

meggyes piskóta
A meggyes piskóta persze akkor is ellenállhatatlan, ha az alján van a gyümölcs, de egy egyszerű trükkel ez elkerülhető
FOTÓ: MINDMEGETTE

Kezdjük az alapoknál

A piskóta valóban az egyik legegyszerűbb édesség, de a sütésének van néhány alapszabálya, amiket érdemes elsajátítani, hiszen ez a tésztafajta nem csak önmagában ízletes, sok desszertnek is az alapja. Először is kell egy jó recept a megfelelő arányok miatt. A Mindmegette maestrója, Farkasinszki Ildikó a sütisuli sorozatában meg is mutatta, hogyan készül a tökéletes piskóta. 

Recept
Egyszerű
A tökéletes piskóta
55 perc
6 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept

Ha ez megvan, figyeljünk arra, hogy a tojások szétválasztásakor ne keveredjen a fehérjébe egy csepp sárgája sem. Ellenkező esetben nem tudjuk majd habot verni belőle. Arra is ügyeljünk, hogy ne habosítsuk túl keményre a fehérjéket – amihez ajánlott egy kevés cukrot is hozzáadni –, éppen csak tejfölsűrűségű legyen, aminek van tartása, de még lágy. 

Ha túl keményre verjük a tojásfehérjehabot, sütés közben összeesik a tészta. 

A keverés technikája ugyanilyen fontos: alulról felfelé mozgassuk a masszát, közben forgassuk a tálat is. A lisztet mindenképp szitáljuk a tésztába, ugyanis így extra levegőt dolgozunk bele, amitől könnyű állaga lesz. 

Hogy ki kell-e vajazni a tepsit vagy a tortaformát piskótasütéskor, arra egy korábbi cikkünkben adtunk választ. 

Így nem süllyed le a gyümölcs a piskóta aljára

Tavasszal és nyáron kifejezetten népszerű a valamilyen gyümölccsel gazdagított piskóta, hiszen a kevert süti gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ráadásul megfizethető, így pillanatok alatt fantasztikus desszerteket varázsolhatunk az asztalra. Ugyanakkor a végeredmény nem mindig sikerül úgy, ahogyan elterveztük. Gyakori hiba az ilyen kevert piskóták sütésekor, hogy a gyümölcs lesüllyed a tészta aljára, amitől végül is még finom lesz az édesség, de közel sem nyújt akkora esztétikai élményt. 

Szerencsére több módszert is bevethetünk, amelyek segítenek, hogy ízletes is és szép is legyen a végeredmény. 

  1. Fontos például, hogy ne tegyünk túl sok gyümölcsöt egy helyre: a szemeket egyenletesen osszuk el a tepsiben, hogy a piskóta mindenhol meg tudja tartani az állagát. 
  2. Azzal is sokat tehetünk, ha kisebb gyümölcsöket választunk: a bogyósok például nehezebben süllyednek le, mint a nagyobb és súlyosabb gyümölcsdarabok. 
  3. Sokat számít a tészta állaga is. Bár mindannyian légiesen könnyed piskótáról álmodunk, ha gyümölcs kerül bele, érdemes a tésztát kicsit sűrűbbre keverni. Ezt egy kicsivel több liszt hozzáadásával érhetjük el a legegyszerűbben. A sűrű masszában jobban megtapad a gyümölcs, így kisebb az esélye, hogy a tészta alján végzi. 
  4. Ha a süteménytésztába keverjük bele a gyümölcsöket, több eséllyel süllyednek a tepsi aljára. Helyette érdemes a piskóta tetején eloszlatni a darabokat, amelyek így sokkal valószínűbben maradnak fenn. 
  5. Végül pedig a trükk, ami mindig beválik: mielőtt a masszába kevernénk a gyümölcsöket, forgassuk meg azokat egy kevés lisztben vagy keményítőben. Ez segít abban, hogy jobban tapadjon a tésztához, vagyis nehezebben fog lesüllyedni az aljára. 

Gyerekkori kedvenc

Ez határozottan a meggyes vagy cseresznyés piskóta. A nagymama egy óriási gáztepsiben sütötte meg az egész családnak, és szinte azonnal elfogyott az összes. 

Hamarosan itt a friss gyümölcsök szezonja, készítsétek el ti is gyerekkorunk legjobb sütijét az alábbi videós recept alapján! 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.