A tökéletes piskóta titka a megfelelő technikában rejlik: a levegős tészta elkészítésében, az óvatos lisztkeverésben és a megfelelő sütési időben. Ha azonban gyümölcsöt is teszünk a tésztába, néhány extra trükkre is szükség lehet annak érdekében, hogy a szép magasra sült tésztában, és ne a tepsi alján álljanak meg a szemek. Íme a leghatékonyabb módszerek!
A piskóta valóban az egyik legegyszerűbb édesség, de a sütésének van néhány alapszabálya, amiket érdemes elsajátítani, hiszen ez a tésztafajta nem csak önmagában ízletes, sok desszertnek is az alapja. Először is kell egy jó recept a megfelelő arányok miatt. A Mindmegette maestrója, Farkasinszki Ildikó a sütisuli sorozatában meg is mutatta, hogyan készül a tökéletes piskóta.
Ha ez megvan, figyeljünk arra, hogy a tojások szétválasztásakor ne keveredjen a fehérjébe egy csepp sárgája sem. Ellenkező esetben nem tudjuk majd habot verni belőle. Arra is ügyeljünk, hogy ne habosítsuk túl keményre a fehérjéket – amihez ajánlott egy kevés cukrot is hozzáadni –, éppen csak tejfölsűrűségű legyen, aminek van tartása, de még lágy.
Ha túl keményre verjük a tojásfehérjehabot, sütés közben összeesik a tészta.
A keverés technikája ugyanilyen fontos: alulról felfelé mozgassuk a masszát, közben forgassuk a tálat is. A lisztet mindenképp szitáljuk a tésztába, ugyanis így extra levegőt dolgozunk bele, amitől könnyű állaga lesz.
Hogy ki kell-e vajazni a tepsit vagy a tortaformát piskótasütéskor, arra egy korábbi cikkünkben adtunk választ.
Tavasszal és nyáron kifejezetten népszerű a valamilyen gyümölccsel gazdagított piskóta, hiszen a kevert süti gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ráadásul megfizethető, így pillanatok alatt fantasztikus desszerteket varázsolhatunk az asztalra. Ugyanakkor a végeredmény nem mindig sikerül úgy, ahogyan elterveztük. Gyakori hiba az ilyen kevert piskóták sütésekor, hogy a gyümölcs lesüllyed a tészta aljára, amitől végül is még finom lesz az édesség, de közel sem nyújt akkora esztétikai élményt.
Szerencsére több módszert is bevethetünk, amelyek segítenek, hogy ízletes is és szép is legyen a végeredmény.
Ez határozottan a meggyes vagy cseresznyés piskóta. A nagymama egy óriási gáztepsiben sütötte meg az egész családnak, és szinte azonnal elfogyott az összes.
Hamarosan itt a friss gyümölcsök szezonja, készítsétek el ti is gyerekkorunk legjobb sütijét az alábbi videós recept alapján!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.