A nyár egyik igazán izgalmas zöldsége a patisszon, más néven csillagtök, amelyet sokoldalú felhasználhatósága és magas tápanyagtartalma miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani.

A patisszon semleges íze miatt sokféleképpen elkészíthető: süthetjük, főzhetjük, grillezhetjük vagy tölthetjük, de levesekbe, főzelékekbe, rakott ételekbe is tökéletes választás. Sokan kedvelik rántva is, hasonlóan a cukkinihez.

patisszonrecept
A patisszon rendkívül egészséges és ízletes ételek készülhetnek belőle
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Számos formában felhasználható a patisszon

A patisszonreceptek között számos változatot találunk, tökéletes alapanyag egy gyors vacsorához vagy akár egy vendégváró fogáshoz. A legismertebb a rántott patisszon, amely hagyományosan panírozva készül – ezt akár olaj nélkül, sütőben is ropogósra süthetünk. Ha valami tartalmasabbra vágyunk, érdemes kipróbálni a töltött patisszont, amely hússal, rizzsel vagy zöldségekkel is rendkívül ízletes.

A rakott patisszon egy kiváló egytálétel, amely hasonlóan készül, mint a rakott cukkini – a cukkini és patisszon receptek jól variálhatók egymással. Emellett a finomra reszelt patisszonból akár tócsni vagy fasírt is készíthető, ami kívül ropogós, belül pedig finom, puha. Könnyű, nyári ebédekre, vacsorákra pedig a patisszon krémleves is tökéletes választás.
Mi most három remek receptet ajánlunk, de érdemes kísérletezni, és ízlés szerint többféleképpen is kipróbálni a patisszont. 

Recept
Egyszerű
Palacsintatésztában sült patisszon
50 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Patisszontócsni
25 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Töltött patisszon
90 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Rendkívül egészséges

Érdemes tudni, hogy a patisszon rendkívül egészséges: alacsony kalóriatartalma mellett gazdag C-vitaminban, rostban és antioxidánsokban. Segíti az emésztést, támogatja az immunrendszert, és rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet méregtelenítéséhez is. Mivel víztartalma igen magas, kiváló választás könnyű, nyári ételekhez, és a diétás étrendbe is könnyedén beilleszthető.

Tudtad?

Frissen szedve a legízletesebb, de néhány napig hűtőszekrényben is jól eltartható. Fontos, hogy ne hagyjuk túléretté válni, mert ilyenkor már rostosabb, keményebb lesz a húsa. A kisebb méretű példányok általában zsengébbek, puhábbak és enyhébb ízűek.

A patisszon tehát nemcsak egészséges, hanem rengeteg módon elkészíthető. Érdemes kísérletezni vele, mert minden formájában különleges élményt nyújt a tányéron.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.