Alapételek

Palacsinta új köntösben: különleges süti, amit imádni fog a család!

Ha valami különleges desszertre vágyunk, ugyanakkor a jól ismert, otthonos ízekről sem szeretnénk lemondani, akkor ez a recept jó választás. A palacsinta mindenki kedvence, lássuk, mi történik, ha új szintre emeljük ezt a klasszikust!

A palacsinta igazi jolly joker: reggelire, ebédre egy leves után, desszertként és vacsorára is megállja a helyét. Ha pedig már unod a hagyományos lekváros vagy kakaós verziót, vagy szeretsz új recepteket is tesztelni, próbáld ki ezt a különleges változatot! Íme a palacsintafelfújt! 

palacsintafelfújt
A palacsintafelfújt édes és mennyei desszert! 
FOTÓ: VIDÉK ÍZE MAGAZIN

Mennyei palacsintafelfújt – avagy így lesz a klasszikusból kreatív újítás

A recept egyik titka, hogy a csíkokra vágott palacsintát dióval, rumos mazsolával és porcukorral keverjük össze, majd tejszínes-tojássárgájás öntettel meglocsolva sütjük meg. A habkoronához tojásfehérjét verünk keményre kristálycukorral és egy kis házi lekvárral – ez nemcsak ízben, de színben is feldobja a desszertet.

A végeredmény egy réteges, illatos, szaftos sütemény, amit hidegen és melegen is tálalhatunk. Ráadásul előre elkészíthető, így vendégvárónak is ideális. Bármilyen lekvárt használhatunk hozzá – barack, meggy vagy akár szilva –, attól függően, milyen ízvilágot szeretnénk hangsúlyozni, és dió helyett akár mákkal is készíthetjük! 

palacsinta
palacsinta
palacsinta
1/4

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A hagyományos recept szerint kisütött palacsintákat egymásra téve feltekerjük, és csíkokra vágjuk. Összekeverjük a darált dióval, a porcukorral és a leszűrt mazsolával. Kivajazott tálba szórjuk. 
  2. Összekeverjük a két tojássárgáját a tejszínnel, és egyenletesen rálocsoljuk. A tojásfehérjéket egy pohárba öntjük, egy másik ugyanilyen pohárban kimérünk ugyanekkora térfogatú kristálycukrot. A fehérjékből habot verünk – amikor már félig kész, felváltva, kanalanként hozzáadjuk a cukrot és a lekvárt. 
  3. A színes, kemény habot ráhalmozzuk a palacsinta tetejére, és az egészet megsütjük a 170 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt.

Tippek a tálaláshoz:

Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, és kínálhatunk mellé egy gombóc vaníliafagyit vagy egy kevés friss bogyós gyümölcsöt is – például málnát vagy áfonyát, ami remekül kiegészíti a lekváros hab édességét. Egy kis mentalevél frissességet és látványt is ad a tányérnak, csakúgy, mint a reszelt citromhéj, amit a dióval együtt hozzákeverhetünk a tésztához.

(Fotó és recept: Vidék íze magazin)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.