A nok and cheese az amerikai sajtos tészta, azaz a mac and cheese és a magyar tojásos nokedli szerelemgyereke. Laktató fogás, mondhatni egy rakott sajtos nokedli ez a nok and cheese, amiről nem is hinnéd, mennyire finom!
A nok and cheese fúziós étel, de ez ne riasszon el senkit attól, hogy megkóstolja. Ötvözi az amerikai klasszikus, a legismertebb komfortkaja, a mac and cheese, azaz a sajtos tészta és a hagyományos magyar fogás, az alapételnek számító tojásos nokedli receptjét. Az eredmény pedig egy extrán sajtos és krémes, ízletes és laktató fogás. A nok and cheese mondhatni egy rakott nokedli, ami olyan finom, hogy új kedvencre lel benne a család.
Nok and cheese FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE
A nok and cheese receptjét érdemes elmenteni
Kósa Kolos, a Mindmegette maestrója ötvözte az amerikai és a magyar klasszikusok receptjét, így jött létre a nok and cheese, ami sokkal finomabb, mint azt elsőre gondolná az ember. A legfőbb összetevő, a nokedli sem akármilyen, hiszen tejföl is kerül a tésztába, ettől lesz gazdagabb az íze. A nok and cheese receptje nem bonyolult, de több fázisból áll, épp ezért mutatjuk videón, és persze szöveges formában is.
Hozzávalók:
15-20 dkg füstölt, húsos szalonna
A sajtmártáshoz:
2 ek. liszt
5-6 dl meleg tej
1/4 tk. őrölt szerecsendió
8-10 levél medvehagyma
só
30-35 dkg reszelt sajt
A nokedlihez:
4 db tojás
4 ek. tejföl
25-30 dkg liszt
só
vaj a tepsi kikenéséhez
A salátához:
4 db szívsaláta
olívaolaj
1 ek. balzsamecet
Elkészítés:
Egy serpenyőben alacsony hőfokon időnként kevergetve zsírjára pirítjuk a felkockázott szalonnát. Ha elkészült, kivesszük egy tálkába, és a serpenyőben visszamaradt zsiradékon folyamatos kevergetés mellett pirítani kezdjük a két evőkanál lisztet.
Ha a liszt felvette az zsiradékot, 1-2 percig tovább pirítjuk, majd a rántásalaphoz fokozatosan hozzáöntjük a meleg tejet, közben folyamatosan kevergetjük, hogy szép csomómentes legyen a végeredmény. Ha besűrűsödött, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, majd hozzáadjuk a felaprított medvehagymát, ha szükséges enyhén sózzuk, óvatosan, mert a szalonna és a sajt is sós. Elkeverjük, majd levesszük a tűzről. Végül hozzáadjuk a reszelt sajt kétharmadát, és addig kevergetjük, amíg a sajt szépen megolvad. Felhasználásig lefedve félretesszük.
A tejfölös nokedlihez először egy nagyobb lábasban vizet forralunk, alaposan megsózzuk. Közben a tojásokat a tejföllel alaposan kikeverjük, és hozzáadunk annyi lisztet, hogy még kissé terülős tésztát kapjunk, majd megsózzuk. Fontos, hogy a nokedli tésztáját nem keverjük teljesen ki, nyugodtan maradhatnak benne lisztgöbök. Ha kikeverjük teljesen, akkor kemény lesz a galuska.
Az elkészült nokedlitésztát szaggató segítségével a forrásban lévő vízhez adjuk. Ha nincs szaggatónk, akkor deszkára vagy tányérra borítjuk, és kanállal vagy késsel szaggatjuk a forrásban lévő vízbe. A nokedlit addig főzzük, amíg feljön a víz tetejére, ezután leszűrjük, majd összekeverjük a sajtmártással.
Egy tepsit kivajazunk, ebbe öntjük a sajtos nokedlinket, a tetején egyenletesen eloszlatjuk a sült szalonnát, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és betesszük a 190 fokra előmelegített sütőbe nagyjából 20 percre, addig, amíg a tetején a sajt szép pirosra sül.
Közben a salátaszíveket megmossuk, lecsepegtetjük, majd félbevágjuk, és egy serpenyőben kevés olívaolajon mindkét oldalukat nagyjából 1-2 perc alatt megpirítjuk. Az elkészült salátát balzsamecettel meglocsoljuk.
Az elkészült nok and cheese-t melegen tálaljuk, megszórjuk apróra vágott medvehagymával és a sült salátát kínáljuk mellé.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.