Alapételek

Ez a görög étel a rakott krumplinál is jobb lehet, a muszaka receptjét érdemes ismerni

Ami az olaszoknak a lasagne, az a görögöknek a muszaka. Ez a rakott étel igazán gazdag és tartalmas fogás, aminek a padlizsán az egyik, a fűszeres, darált marhás ragu a másik fő alkotóeleme. Nem hiányozhat róla persze a besamel sem, hiszen a muszaka ezek együttesével lesz a kelet-mediterrán régió kedvelt eledele.

A muszaka, vagy magyarosabban megfogalmazva, rakott padlizsán a Balkán régió kedvelt és jellegzetes főétele. Akárcsak a töltött káposztát, a muszakát is sokféleképpen készítik, tájegységenként és országonként is el-eltérhet a receptje, ami viszont nem nagyon változik, az a padlizsánréteg és a fűszeres marharagu. A paradicsomszószos ragun érződik a keleties jelleg, hiszen olyan fűszerek kerülnek bele, amiktől nemcsak ízletes, hanem illatos is lesz az étel.

Muszaka recept
Muszaka recept
FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE

A görög muszaka receptje

A legismertebb muszaka a görög változat, ebbe a padlizsánon felül kerül még krumpli is, ezekből áll össze a zöldséges réteg, amire a húsos ragu, legvégül a besamel kerül, és így sütik aztán össze az ételt. Sok helyen krumpli helyett cukkini vagy répa kerül a muszakába, míg egyes szerb receptekben a muszakából épp a jellegzetes alkotóelem, a padlizsán hiányzik és a tetejére sem besamel, hanem tojással és liszttel kikevert joghurt kerül.

Világszerte azonban a görög muszaka az, ami nagy sikert aratott, és hasonló komfortétel, mint az olaszok lasagnéja, a britek pásztorpitéje vagy a magyarok rakott krumplija. Mindegyik rétegzett fogás, finomak és nagyon jól tudunk lakni velük. A rakott krumpli picit talán kilóg a sorból, mert nem darált hússal készül, bár létezik ilyen verziója is! Mégis, hasonló helyet foglal el a nemzetek gasztronómiájában.

A muszaka picit sok előkészítést igényel, de akkor lesz a legfinomabb, ha a padlizsánszeleteket és a krumplikarikákat előzőleg besózzuk, hagyjuk 15 percig állni, majd miután felitattuk róluk a felesleges nedvességet, serpenyőben vagy sütőben pirosra sütjük őket. Ha így rétegezzük, biztosan finom lesz a muszaka.

A muszaka hozzávalói (egy 21 x 31 centis sütőtálhoz, 4-6 főre):

  • 2 db padlizsán
  • 4-5 db burgonya
  • olívaolaj

A raguhoz:

  • olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 mk. fahéj
  • 1 ek. oregánó
  • bors
  • 1 ek. sűrített paradicsom
  • 1,5 dl vörösbor
  • 50 dkg passzírozott paradicsom
  • 1 dl víz
  • 1 tk. cukor

A basemelhez:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 4,5 dl langyos tej
  • 1 mk. őrölt szerecsendió
  • fehér bors
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg parmezán

A tetejére:

  • parmezán

A muszaka receptjét itt olvashatod.

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.