Míg a bolognai spagetti (és a szintén bolognai raguval készülő lasagne) valóban eredeti, olasz fogás, addig a milánói makaróninak semmi közel ahhoz az olasz városhoz, aminek a nevét viseli. Sőt, ilyen néven ezt az ételt talán csak mi magyarok ismerjük. A milánói makaróni tésztaétel, sok-sok paradicsomszósz kell hozzá, kerül bele sonka, kolbász és gomba is, meg persze sok sajt, de nyomokban sem tartalmazza például az itáliai zöldfűszereket. Mégis imádjuk, sőt klasszikus menzaétel, és gyerekbarát is, igen, még úgyis, hogy gomba van benne!

FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE
Milánói makaróni receptje: csőben sütve, sok-sok sajttal lesz még finomabb
A milánói makaróni, akárcsak a vele egyfajta rokonságban álló milánói sertésborda, egy olyan étel, aminek lehetnek olasz gyökerei, de az az étel, ami idehaza népszerű és ismert lett, sehol sem kapható Olaszországban. A paradicsomos tészta más formában létezik odakint, ugyanígy ismert a klasszikus bécsiszelet olaszos, milánói változata is, de ezek kombinációja, együttes tálalása már magyar találmány. Akárcsak a gombásan, sonkával és kolbásszal készített milánói makaróni.
Nagyon kalandos dolgokra akadhatunk, ha egy-egy étel eredetét kezdjük kinyomozni, de ami biztos, hogy generációk nőttek fel a milánóin, sőt sokan a bolognait is ezen a néven ismerik, bár teljesen másra gondolnak. Egy szó, mint száz, íme a milánói makaróni receptje, ami csőben sütve, sok-sok sajttal lesz még finomabb. Szuper ebédötlet, de persze gyors vacsoraként is megállja a helyét.
Hozzávalók a milánói makaróni receptjéhez:
- 50 dkg makaróni
- 1 ek. olaj
- 10 dkg kolbász
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg gomba
- 25 dkg füstölt, főtt sonka
- 50 dkg paradicsomszósz
- só
- bors
- 20 dkg reszelt sajt
A milánói makaróni a gomba ellenére gyerekbarát recept, készíthető ebédre és vacsorára. Tényleg gyorsan összeállítható, viszont a sütés részét nem érdemes elhagyni, bár enélkül is finom, de a ropogósra pirult sajt olyan extra benne, amiért garantáltan odáig lesz mindenki! A csőben sütés amúgy jól áll a bolognai spagettinek is, amit készíthetünk pennetésztával, zöldségekkel is felturbózva, bár akkor már jócskán eltérünk az olasz recepttől. Ismét.















