Alapételek

Újragondolt klasszikus: métereskalács-torta bogyós gyümölcsös krémmel

Ki gondolná, hogy a jól megszokott és sokak által kedvelt métereskalács-torta lehet még finomabb? Most megmutatjuk, hogy hogyan!

A métereskalács sokunk gyerekkorának ikonikus húsvéti süteménye – most pedig elhozzuk egy modern, tortaformába álmodott változatát, amely méltó dísze lehet akár a húsvéti, akár bármilyen ünnepi asztalnak. Ez a métereskalács-torta rejt némi különlegességet is: a krémbe a puncsos puding mellett bogyós gyümölcsök is kerültek.

Métereskalács-torta
Métereskalács-torta
FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER / VIDÉK ÍZE MAGAZIN

Métereskalács-torta

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 db tojás
  • 30 dkg porcukor
  • 1,5 dl + 2 ek napraforgóolaj
  • 1,5 dl + 2 ek víz
  • 1 csipet só
  • 37,5 dkg finomliszt + a formához
  • 1 dkg sütőpor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor

A krémhez:

  • 3,5 dl tej
  • 1 csomag puncsízű pudingpor
  • 25 ml rum vagy pár csepp rumaroma
  • 12,5 dkg vaj
  • 4 dkg porcukor
  • 5-5 dkg fagyaszott áfonya és málna felengedve
  • 20 dkg mascarpone
  • A csokimázhoz:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 ek vaj

A díszítéshez:

  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 marék apró cukortojás
  1. Először a rózsaszín krémet készítjük el. Kevés hideg tejben csomómentesre keverjük a pudingport. A többi tejet felforraljuk. Hozzáöntjük a pudingporos tejet, és kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen hozzákeverjük a rumot vagy a rumaromát, a puha vajat és a porcukrot.
  2. Amíg hűl a krém, leturmixoljuk a bogyós gyümölcsöket. Átszűrjük (hogy megszabaduljunk a magoktól). Hozzákeverjük a kihűlt pudingos krémhez, végül eloszlatjuk benne a mascarponét is. Betesszük pár órára a hűtőszekrénybe.
  3. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgájákat a porcukorral kihabosítjuk. Több kis adagban, felváltva hozzácsorgatunk másfél deci olajat és vizet, ezekkel is habosítjuk.
  4. A fehérjéket egy csipet sóval laza habbá verjük. Több részletben hozzádolgozzuk a tojássárgájás habhoz, óvatosan, hogy egyik habot se törjük meg.
  5. Egy tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sütőport, majd ezt a keveréket több adagban eloszlatjuk a tojáshabban. Elfelezzük a tésztát.
  6. Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát kikenünk vajjal, meghintjük liszttel. 175 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük benne a tészta egyik felét.
  7. A maradék tésztához hozzákeverünk a kakaóport, lazítjuk két evőkanál olajjal és két evőkanál vízzel. Ezt is egy kivajazott, kilisztezett, 20 cm átmérőjű kerek tortaformába öntjük, és ugyanúgy megsütjük, mint a sárga tésztát.
  8. A kisült piskótákat a sütőből kivéve azonnal fejre fordítjuk (formástól) egy rácsra, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűltek, kivesszük a formából, mindegyiket keresztben félbevágjuk, így lesz két sárga és két barna tésztakorongunk.
  9. Tortatálra tesszük az egyik barna lapot, megkenjük a krém harmadával. Erre jön egy sárga tészta, és ismét a krém harmada. Barna lap, krém, sárga lap következik. Jó fél órára betesszük a fagyasztóba, így majd gyorsabban megköt rajta a csokoládémáz.
  10. A mázhoz a csoki kétharmadát gőz felett összeolvasztjuk a tejszínnel és a vajjal. Ha már teljesen folyékony, levesszük a gőzről, és beledolgozzuk a maradék csokit. Kivesszük a tortát a fagyasztóból, és ráöntjük a csokoládébevonatot.
  11. A díszítéshez a felmelegített tejszínben felolvasztjuk a feldarabolt csokit. Jól behűtjük, majd habbá verjük. Habzsákból kis rózsákat nyomunk a torta tetejére, és pár szem cukortojással díszítjük.

Előkészítés: 1,5 óra

Sütés: 80 perc

A métereskalács-torta elkészítését lépésről lépésre itt nézheted meg: 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.