Ki gondolná, hogy a jól megszokott és sokak által kedvelt métereskalács-torta lehet még finomabb? Most megmutatjuk, hogy hogyan!
A métereskalács sokunk gyerekkorának ikonikus húsvéti süteménye – most pedig elhozzuk egy modern, tortaformába álmodott változatát, amely méltó dísze lehet akár a húsvéti, akár bármilyen ünnepi asztalnak. Ez a métereskalács-torta rejt némi különlegességet is: a krémbe a puncsos puding mellett bogyós gyümölcsök is kerültek.
Métereskalács-torta FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER / VIDÉK ÍZE MAGAZIN
Métereskalács-torta
Hozzávalók:
A piskótához:
6 db tojás
30 dkg porcukor
1,5 dl + 2 ek napraforgóolaj
1,5 dl + 2 ek víz
1 csipet só
37,5 dkg finomliszt + a formához
1 dkg sütőpor
2 ek cukrozatlan kakaópor
A krémhez:
3,5 dl tej
1 csomag puncsízű pudingpor
25 ml rum vagy pár csepp rumaroma
12,5 dkg vaj
4 dkg porcukor
5-5 dkg fagyaszott áfonya és málna felengedve
20 dkg mascarpone
A csokimázhoz:
20 dkg étcsokoládé
1,5 dl tejszín
1,5 ek vaj
A díszítéshez:
1 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
1 marék apró cukortojás
Először a rózsaszín krémet készítjük el. Kevés hideg tejben csomómentesre keverjük a pudingport. A többi tejet felforraljuk. Hozzáöntjük a pudingporos tejet, és kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen hozzákeverjük a rumot vagy a rumaromát, a puha vajat és a porcukrot.
Amíg hűl a krém, leturmixoljuk a bogyós gyümölcsöket. Átszűrjük (hogy megszabaduljunk a magoktól). Hozzákeverjük a kihűlt pudingos krémhez, végül eloszlatjuk benne a mascarponét is. Betesszük pár órára a hűtőszekrénybe.
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgájákat a porcukorral kihabosítjuk. Több kis adagban, felváltva hozzácsorgatunk másfél deci olajat és vizet, ezekkel is habosítjuk.
A fehérjéket egy csipet sóval laza habbá verjük. Több részletben hozzádolgozzuk a tojássárgájás habhoz, óvatosan, hogy egyik habot se törjük meg.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sütőport, majd ezt a keveréket több adagban eloszlatjuk a tojáshabban. Elfelezzük a tésztát.
Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát kikenünk vajjal, meghintjük liszttel. 175 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük benne a tészta egyik felét.
A maradék tésztához hozzákeverünk a kakaóport, lazítjuk két evőkanál olajjal és két evőkanál vízzel. Ezt is egy kivajazott, kilisztezett, 20 cm átmérőjű kerek tortaformába öntjük, és ugyanúgy megsütjük, mint a sárga tésztát.
A kisült piskótákat a sütőből kivéve azonnal fejre fordítjuk (formástól) egy rácsra, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűltek, kivesszük a formából, mindegyiket keresztben félbevágjuk, így lesz két sárga és két barna tésztakorongunk.
Tortatálra tesszük az egyik barna lapot, megkenjük a krém harmadával. Erre jön egy sárga tészta, és ismét a krém harmada. Barna lap, krém, sárga lap következik. Jó fél órára betesszük a fagyasztóba, így majd gyorsabban megköt rajta a csokoládémáz.
A mázhoz a csoki kétharmadát gőz felett összeolvasztjuk a tejszínnel és a vajjal. Ha már teljesen folyékony, levesszük a gőzről, és beledolgozzuk a maradék csokit. Kivesszük a tortát a fagyasztóból, és ráöntjük a csokoládébevonatot.
A díszítéshez a felmelegített tejszínben felolvasztjuk a feldarabolt csokit. Jól behűtjük, majd habbá verjük. Habzsákból kis rózsákat nyomunk a torta tetejére, és pár szem cukortojással díszítjük.
Előkészítés: 1,5 óra
Sütés: 80 perc
A métereskalács-torta elkészítését lépésről lépésre itt nézheted meg:
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.