Unod már a medvehagymás pogácsát? Akkor ezt a receptet imádni fogod! A finom, omlós kalács és a fokhagymás íz tökéletes harmóniájával csábít ez a recept.
A tavasz egyik legnagyobb ajándéka a medvehagyma, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül egészséges is. Ez a fokhagymára emlékeztető aromájú, zamatos növényt márciusban, áprilisban tudod begyűjteni. Nemcsak frissen, salátákba keverve vagy pesztóként érdemes fogyasztanod, kelt tésztákban is remekül megállja a helyét. A medvehagymás legyezőkalács egy különleges, isteni finom sós sütemény, amely ideális választás reggelire, uzsonnára vagy akár egy tavaszi piknikhez! Mutatjuk is a receptet!
A medvehagymás legyezőkalács kenyér helyett is tökéletes. FOTÓ: HABIK CSABA / VIDÉK ÍZE MAGAZIN
Medvehagymás legyezőkalács
Hozzávalók:
3 dl tej
1 ek cukor
2 dkg friss élesztő
60 dkg liszt
1 ek só
1 csipet őrölt fekete bors
1 nagy csokor medvehagyma
20 dkg vaj
Egy deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a felhabzott élesztőt, a maradék tejet, a sót, a borsot, és lágy tésztát dagasztunk belőle kézzel vagy a robotgép dagasztófejével. Ha már szép, hólyagos, akkor cipót formálunk belőle, letakarjuk, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a megmosott, leszárított medvehagymát apróra vágjuk, elkeverjük a felolvasztott vajjal.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, nagy téglalapot nyújtunk belőle. Ecset segítségével megkenjük a medvehagymás vajjal. Pizzavágóval 5-6-7 csíkra vágjuk a rövidebbik oldalával párhuzamosan (körülbelül akkorák legyenek, mint a formánk szélessége). A csíkokat egymás tetejére fektetjük (nem baj, ha nem mértani pontossággal dolgozunk, annál ropogósabb lesz a kalács). Ezt a tésztahalmot egy nagy késsel keresztben is felvágjuk, úgy, hogy nagyjából négyzet alakúak legyenek a tornyok.
Papírral kibélelünk egy szögletes sütőformát. A kis tésztatornyokat egymás után beleállítjuk (függőlegesen állnak a megkent felületek). Megint letakarjuk, bő félórát kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben félóráig sütjük. Ha kész, rácsra borítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni. Vághatjuk is, de a vajas rétegek miatt könnyen téphetőek a szeletek.
TRÜKK
A maradék tésztából tekerjünk kis kalácskákat, és papírkosárkában süssük meg a muffinsütő mélyedéseiben.
Előkészítés: 40 perc Pihentetés: 2 óra Sütés: 33 perc 1 adag: 240 kcal
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.