A lecsónál egyszerűbb és jobb magyaros étel talán nem is létezik. A nyári szezonban készítjük a leggyakrabban és a legtöbbször, ugyanis a fő alapanyaga, a paradicsom és a paprika épp a legmelegebb hónapokban a legfinomabb. A napérlelte paradicsom és paprika nyáron tele van vitaminnal, tápanyaggal és sokkal ízesebb, mint az ősszel és télen kapható zöldségek. A lecsót tehát nem szabad kihagyni nyáron.

FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE
A húsimádók kedvenc lecsója, szalonna és kolbász is gazdagítja
A lecsót sokan imádják, ám az emberek egy részének az a baja vele, hogy nincs benne hús. Főleg gyerekként hiányoljuk a szalonnát, a kolbászt, a virslit, szóval a húsfélét a lecsóból, felnőve viszont már megértjük és megszeretjük az alapváltozat édes ízvilágát is. Ha viszont valami laktatót készítenél, akkor ez a recept neked való, ugyanis háromféle hús (szalonna, lecsókolbász és füstölt kolbász) is kerül bele, emellett nem csak t.v. paprika kerül bele, hanem egy kis extra szín is.
Mivel mindenkinek megvan a maga saját, és ezáltal legjobb lecsóreceptje, a miénkre tekintsetek egyfajta útmutatóként, lehetőségként, variációként, amitől eltérni bármikor lehet!
Adag: 6-8 személyre
Hozzávalók a kolbászos-tojásos lecsóhoz:
- 10 dkg szalonna
- 0,5 kg vöröshagyma
- 1 kg paradicsom
- 2 tk. fűszerpaprika
- 2-4 gerezd fokhagyma
- 20 dkg lecsókolbász
- 1 pár füstölt kolbász
- 1 kg lecsó- és kápia paprika vegyesen
- só ízlés szerint
- 6 db tojás

FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE
A lecsó ezer arca, számtalan verzióban elkészíthető
Az alaplecsóhoz tényleg nem kell más, csak zsiradék, hagyma, paradicsom, paprika, só, bors és pirospaprika. Bármi, ami ezen felül kerül hozzá, az már csak extra, és szinte bármit bele lehet keverni. A klasszikus változatok közé tartozik a tojásos lecsó, a kolbászos lecsó, a fent is bemutatott kolbászos-tojásos lecsó, készülhet tükörtojással, tarhonyásan, de cukkinivel és padlizsánnal, sőt többféle színes paprikával is.
A lehetőségek és receptek tárháza végtelen, és pont ez is jó a lecsóban, hogy mindenki a saját ízlésére formálhatja.





