A lábatlan tyúk népies kifejezés, és amint megismered a történetet mögötte, máris értelmet nyer ez a név. Sok helyen ismert, épp ezért tájegységenként eltérő lehet a megnevezése, és kevésbé árul zsákbamacskát például a tőtike, ennek a fogásnak a másik elnevezése. A lábatlan tyúk vagy tőtike ugyanis egy töltelék, egy sok helyen mai napig fogyasztott, klasszikus levesbetét.
A lábatlan tyúk, vagyis a tőtike egy olyan töltelék, aminek az alapját a tejbe áztatott zsemle adja, amihez tojást, hagymát, petrezselymet és különféle fűszereket, sőt néha májat is kevernek. Ezt valahol betöltik a szárnyasba és így sütik meg a húst, de sok helyen a csirke nélkül, önállóan készítik. A tölteléket zacskóba téve, a levesbe lógatva előfőzik, majd sütik, vagy pedig rögtön tepsibe öntve a sütőben készítik el.
A nevét onnan kapta, hogy a húsból kimaradó vagy fennmaradó tölteléket külön is elkészítették, hogy jusson minden családtagnak, így lett a kimaradt töltelék hústalan, lábatlan...
Kósa Kolos, a Mindmegette maestrója készített már rongyos lapótyát, kiflikochot és pöcsmácsikot, ezúttal pedig a lábatlan tyúk receptjét készítette el videón.
A lábatlan tyúk hozzávalói:
Elkészítés:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.