A pite nem csak édes lehet, jól tudják ezt Fejér megyében. Itt ismertem meg én is a krumplis pite, ennek az olcsó és laktató népi ételnek a receptjét. Gyorsan elkészül, reggelire, leves után második fogásnak és vacsorára is szuper választás.

A pite népi sütemény, a leggyakrabban almával, túróval vagy mákkal töltve készítjük és jó adag porcukorral megszórjuk az omlós tésztarétegek közé rejtett édes tölteléket. A pite azonban nem csak édes lehet! A krumplis pite receptjét sokan ismerik Fejér megyében, ahol igazi vidéki fogás, ami gyorsan elkészíthető, ráadásul olcsó, hiszen a kamrában minden megvan hozzá.

Krumplis pite
Krumplis pite
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

A krumplis pite a nevével ellentétben nem is annyira pite, inkább lepény, hiszen nem omlós tészta, hanem egy palacsintaszerű massza alkotja az alapját. A tésztához liszt, só, tojás és tej kell, és emellé már csak burgonyára és némi házi zsírra van szükség. A recept titka a sóban rejlik, nem szabad spórolni vele, ugyanis a tészta és a krumpli is eszi a sót, és nincs rosszabb a sótlan-ízetlen tésztánál.

Krumplis pite, a gyors és olcsó népi étel receptje

Lehet, hogy az ország más vidékein is ismerik, én Fejér megyében születve találkoztam a krumplis pitével, és más, szintén azon a környéken élő is ismeri, süti és szereti ezt az ételt. Reggelire is szuper, vacsorának is tökéletes, mégis gyakran leves utáni másodikként került asztalra. Ez egy olcsó recept, sokan hívják a szegények ételének is, de nagyszerűsége pont az egyszerűségében rejlik, és sokaknak igazi nosztalgikus ízutazás lesz.

Hozzávalók:

  • 2-3 szem burgonya
  • 30 dkg liszt 
  • 1 ek. só
  • 2-3 db tojás
  • 3-4 dl tej

A tepsi kikenéséhez:

  • zsír

Elkészítés:

  1. A krumplis pite elkészítéséhez első lépésként meghámozzuk, karikára vágjuk és hideg vízbe tesszük a burgonyát.
  2. A lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót és a tojásokat, és adagonként a tejet is. Csomómentesre keverjük, amíg a palacsintatésztához hasonló, de annál picit sűrűbb masszát kapunk.
  3. Egy tepsit kikenünk zsírral és belehelyezzük a lecsepegtetett, felkarikázott nyers krumplit.
  4. A krumplira ráöntjük a tésztát, picit összerázzuk és 180 Celsius-fokon addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.