Alapételek

Körözöttes fánkocska: a sós finomság, amit az egész család imádni fog

Ha egy új és izgalmas sós süteménnyel szeretnéd meglepni a családot vagy a barátaidat, akkor a körözöttes fánkocska tökéletes választás lehet.

Az égetett tésztából készült fánk könnyed és légies, amihez jól illik a fűszeres, krémes körözött. A Vidék Íze magazin sós finomsága nemcsak uzsonnára vagy vendégvárónak kiváló, hanem akár reggelire, vagy a húsvéti asztalra is remek választás. 

Körözöttes fánkocska
Körözöttes fánkocska, amiért az egész család rajong majd
FOTÓ: VIDÉK ÍZE MAGAZIN

Íme a Vidék íze magazin kiváló receptje, a körözöttes fánkocska!

Előkészítés: 45 perc 

Sütés: 35 perc 

Pihentetés: 10 perc 

Hozzávalók (20 darabhoz): 

A körözötthöz:

  • 1 kis vöröshagyma vagy 1 kis csokor snidling (vagy mindkettő)  
  • 25 dkg tehéntúró 
  • 15 dkg juhtúró 
  • 2-3 evőkanál tejföl 
  • só 
  • bors 
  • őrölt kömény 
  • őrölt pirospaprika 

Az égetett tésztához:  

  • 5 dkg víz 
  • 5 dkg vaj 
  • 5 dkg liszt 
  • 1 csipet só 
  • 1 csipet kristálycukor 
  • 3 db tojás

A díszítéshez: 

  • csemegeuborka 
  • kápia paprika  

Elkészítés:

  1. Először a körözöttet készítjük el, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek. Nagyon finomra vágjuk a hagymát és/vagy a snidlinget. 
  2. Összekeverjük a kétféle túróval, tejföllel, sóval, őrölt borssal, köménnyel. Annyi őrölt pirospaprikát adunk hozzá, hogy szép narancssárga legyen a színe. 
  3. Sima csővel felszerelt habzsákba töltjük, és felhasználásig a hűtőszekrénybe rakjuk.  
  4. Elkészítjük az égetett tésztát: egy lábasba tesszük a vizet és a vajat, és addig melegítjük, míg a vaj teljesen fel nem olvad. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a lisztet, a pici sót és a cukrot. 
  5. Visszarakjuk a tűzhelyre, és folyamatos keverés közben még főzzük pár percig. Az a lényeg, hogy minél több folyadékot elfőzzünk belőle. Akkor jó, ha labdává áll össze, és pattogó hangokat ad. Ekkor levesszük a tűzhelyről, és hagyjuk hűlni pár percig. 
  6. A tésztához egyesével hozzákeverjük az egész tojásokat. Ragacsos, nyúlós masszát kell kapnunk, amit szintén sima csővel felszerelt habzsákba töltünk. 
  7. Egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk, és kis diónyi gömböket nyomunk rá a masszából, egymástól távol, mert sülés közben még nőni fognak. 
  8. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeveréses sütőben 15 percig sütjük, majd levesszük a hőmérsékletet 150 fokra, és további 20 percig sütjük. 
  9. Elzárjuk a sütőt, az ajtaját kicsit kinyitjuk, kitámasztjuk egy fakanállal, és még tíz percig hagyjuk bent a fánkokat, végül a rácson kihűtjük. 
  10. Tálalás előtt levágjuk a fánkok tetejét. Az üregeket megtöltjük a körözöttel, és csíkokra vágott zöldségekkel díszítjük. 

Nézd meg videón, hogyan készül az egyszerű házi körözött!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.