A hétvégék tökéletes alkalmat kínálnak arra, hogy a család végre együtt leüljön az asztalhoz, hiába a hőség. Ehhez hoztunk most 11 kipróbált könnyű nyári étel recpetet, amelyekkel nemcsak időt spórolsz, de biztosan mosolyt is csalsz mindenki arcára.

A nyári melegben érthető módon nincs kedvünk órákon át a tűzhely mellett állni, mégis szeretnénk finom, tápláló  fogásokkal meglepni szeretteinket. Ilyenkor különösen jól jönnek azok a receptek, amelyek egyszerűek, gyorsan elkészíthetők, mégis ízgazdagok és laktatóak – anélkül, hogy elnehezítenének. A következő válogatásban olyan könnyű nyári ételek receptjeit gyűjtöttünk össze, amelyek nemcsak a család apraját-nagyját varázsolják el, de a konyhában is megkönnyítik a dolgod. Találsz közöttük frissítő salátákat, mediterrán hangulatú tésztákat, zöldséges fogásokat és könnyű húsos ételeket is – mindegyik tökéletes választás egy nyugodt, ízes hétvégi ebédhez. 

Könnyű nyári étel: ezeket készítsük el hétvégén a családnak
Könnyű nyári étel: a melegben mást nem is kívánunk / Fotó: Shutterstock

11 könnyű nyári étel

Recept
Egyszerű
Sajtos-cukkinis tészta
30 perc
0 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Zöldséges lecsó sült csirkecombbal
90 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Kapros tökfőzelék rántás nélkül
30 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

Recept
Egyszerű
Túrós tészta házi tésztából
25 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Paradicsomos cukkinifőzelék
45 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Bonyolult
Töltött paprika rántás nélkül
80 perc
2 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Csirkemell saláta joghurtöntettel
45 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Gyros görögösen tzatzikivel
60 perc
0 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

Hőség a konyhában

Nyáron nemcsak a levegő, hanem a konyha hőmérséklete is az egekbe szökik, ami növeli az élelmiszerek romlásának kockázatát. Ilyenkor különösen fontos, hogy a romlandó alapanyagokat – például húst, tejtermékeket, tojást – mindig hűtve tartsuk, és csak közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki őket. A maradék ételeket gyorsan hűtsük le, és legfeljebb 1-2 napig tároljuk. Fontos a gyakori kézmosás, és hogy a nyers és kész ételeket mindig külön kezeljük – így megelőzhetjük a keresztszennyeződést a nagy melegben is.

Tévhitek az ételmérgezésről

Az ételmérgezés gondolata ijesztő, és sokakat elrettent bizonyos ételek fogyasztásáról, különösen nyáron, amikor – úgy véljük – gyorsabban és könnyebben romlanak meg az ételek. Ugyanakkor sok hibás hiedelem is él az elménkben e témával kapcsolatban, amelyek nemhogy segítik az elkerülést, inkább tévútra visznek.

  • Az utolsó étkezés a bűnös 
    Bár kézenfekvő lehet a legutoljára elfogyasztott ételre gyanakodni a mérgezéses tünetek megjelenésekor, nem mindig egyértelműen az a felelős. A baktériumok elszaporodása ugyanis sokkal tovább is tarthat, így több időre is szükség lehet, mire azok kifejtik hatásukat. Érdemes tehát a tünetek megjelenése előtti néhány étkezést felidézni, hogy biztosan meglegyen a kiváltó ok.
  • Csak éttermi étel okozhatja
    Általában azt feltételezzük, hogy az otthonunk makulátlanul tiszta, míg az éttermek konyhájával kapcsolatban inkább az ellenkezőjét képzeljük. Pedig a baktériumok bárhol elszaporodhatnak, és belekerülhetnek az ételekbe.
  • Elég megkóstolni az ételt

A legtöbben kóstolással állapítják meg, hogy az adott étel megfelelően átsült el. Pedig a hőkezelést igénylő alapanyagok esetében csakis akkor lehetünk teljesen biztosak az elkészültükben, ha egy erre alkalmas hőmérőt használunk a belső hőmérséklet megállapításához.

  • A vegetáriánusok nincsenek veszélyben

Gyakori tévhit, hogy akik nem fogyasztanak húst, azok nincsenek kitéve az ételmérgezés kockázatának. Pedig a zöldségekben, köretekben (pl. a rizsben) is elszaporodhatnak a baktériumok, és okozhatnak gyomorpanaszokat. 

  • A romlott ételt elsőre kiszúrjuk

Sajnos nem minden esetben lehet egyértelműen megállapítani, hogy egy étel romlott, vagy sem. Sok esetben vannak látható jelei, például a szín megváltozása vagy a kellemetlen szag észlelésekor semmiképpen ne fogyasszuk el az adott ételt vagy alapanyagot. Ám ezek az elváltozások a baktériumok elszaporodottságától függenek, tehát ha nem tapasztaljuk, sajnos attól még lehet, hogy már elindult a romlás folyamata.

(Kiemelt fotó: Mindmegette)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.