A nyári melegben érthető módon nincs kedvünk órákon át a tűzhely mellett állni, mégis szeretnénk finom, tápláló fogásokkal meglepni szeretteinket. Ilyenkor különösen jól jönnek azok a receptek, amelyek egyszerűek, gyorsan elkészíthetők, mégis ízgazdagok és laktatóak – anélkül, hogy elnehezítenének. A következő válogatásban olyan könnyű nyári ételek receptjeit gyűjtöttünk össze, amelyek nemcsak a család apraját-nagyját varázsolják el, de a konyhában is megkönnyítik a dolgod. Találsz közöttük frissítő salátákat, mediterrán hangulatú tésztákat, zöldséges fogásokat és könnyű húsos ételeket is – mindegyik tökéletes választás egy nyugodt, ízes hétvégi ebédhez.
Nyáron nemcsak a levegő, hanem a konyha hőmérséklete is az egekbe szökik, ami növeli az élelmiszerek romlásának kockázatát. Ilyenkor különösen fontos, hogy a romlandó alapanyagokat – például húst, tejtermékeket, tojást – mindig hűtve tartsuk, és csak közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki őket. A maradék ételeket gyorsan hűtsük le, és legfeljebb 1-2 napig tároljuk. Fontos a gyakori kézmosás, és hogy a nyers és kész ételeket mindig külön kezeljük – így megelőzhetjük a keresztszennyeződést a nagy melegben is.
Az ételmérgezés gondolata ijesztő, és sokakat elrettent bizonyos ételek fogyasztásáról, különösen nyáron, amikor – úgy véljük – gyorsabban és könnyebben romlanak meg az ételek. Ugyanakkor sok hibás hiedelem is él az elménkben e témával kapcsolatban, amelyek nemhogy segítik az elkerülést, inkább tévútra visznek.
A legtöbben kóstolással állapítják meg, hogy az adott étel megfelelően átsült el. Pedig a hőkezelést igénylő alapanyagok esetében csakis akkor lehetünk teljesen biztosak az elkészültükben, ha egy erre alkalmas hőmérőt használunk a belső hőmérséklet megállapításához.
Gyakori tévhit, hogy akik nem fogyasztanak húst, azok nincsenek kitéve az ételmérgezés kockázatának. Pedig a zöldségekben, köretekben (pl. a rizsben) is elszaporodhatnak a baktériumok, és okozhatnak gyomorpanaszokat.
Sajnos nem minden esetben lehet egyértelműen megállapítani, hogy egy étel romlott, vagy sem. Sok esetben vannak látható jelei, például a szín megváltozása vagy a kellemetlen szag észlelésekor semmiképpen ne fogyasszuk el az adott ételt vagy alapanyagot. Ám ezek az elváltozások a baktériumok elszaporodottságától függenek, tehát ha nem tapasztaljuk, sajnos attól még lehet, hogy már elindult a romlás folyamata.
(Kiemelt fotó: Mindmegette)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.