Régebben a kolozsvári szalonna volt az asztal dísze: jóízűen falatozták, mellé mindig került friss, puha kenyér, vöröshagyma és zöldségek. Az idők során azonban sokat változott a világ: ma már sokan egyáltalán nem esznek szalonnát, mondván, egészségtelen, míg mások a kolozsvári szalonna értékeit dicsérik. Pedig az az étel, amelybe szalonna kerül, mindig finomabb.

FOTÓ: MINDMEGETTE
Egészségesebbé teszi a fogásokat
Tény, hogy maga a szalonna magas zsírtartalmú, de éppen ezért sokan táplálónak tartják. Az omega-6 zsírsavakban gazdag szalonna hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, és több kutatás szerint a kolozsvári szalonna zsírja sokszor jobb a főzéshez, mint a növényi olajok. Emellett tiszta, természetes alapanyagokból készül: nincs benne mesterséges adalék, ételízesítő vagy színezék, így pontosan tudjuk, mi kerül a tányérunkra.
Mi az a kolozsvári szalonna?
A kolozsvári szalonna egy hagyományos, erdélyi füstölt szalonnaféle, amely elsősorban Magyarország és Románia területén ismert, különösen Kolozsvár környékén. Nem összetévesztendő a sima füstölt szalonnával.
A jóból is megárt a sok!
Ugyanakkor a szalonnának is lehetnek egészségügyi kockázatai. Magas zsír- és sótartalma miatt a szakemberek a túlzott fogyasztás ellen figyelmeztetnek: a telített zsírsavak szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, a sok só pedig emeli a vérnyomást és terheli a vesét és az ízületeket. A WHO szerint a feldolgozott húsok – így a füstölt, sózott, szárított szalonna – túlzott fogyasztása növelheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.
Együk vagy ne együk?
A válasz a mértékletességben rejlik. Nem kell teljesen kiiktatni az étrendből, de érdemes tudatosan fogyasztani. Még jobb, ha friss zöldségekkel párosítjuk, akár úgy, mint nagyapáink: a katonákhoz vöröshagyma dukál, de paradicsom, paprika, uborka vagy retek is tökéletes kísérője a mértékkel fogyasztott kolozsvári szalonnának.
Elhoztuk a legjobb recepteket, amelyekből a kolozsvári szalonna nem hiányozhat:







Ha kipróbáltad valamelyik receptünket, vagy van egy saját, jól bevált ötleted, oszd meg velünk a Főzzünk együtt a Mindmegettével Facebook-csoportban! Ha pedig a Mindmegette videós tartalmai között is böngésznél, akkor kövess minket a TikTokon, vagy látogasd meg YouTube-csatornánkat.














