A szalonna az, ami igazán ízletessé teszi az ételeket. Főleg, ha kolozsvári szalonna kerül bele! Összeszedtük a legjobb kolozsvári szalonnás ételeket.

Régebben a kolozsvári szalonna volt az asztal dísze: jóízűen falatozták, mellé mindig került friss, puha kenyér, vöröshagyma és zöldségek. Az idők során azonban sokat változott a világ: ma már sokan egyáltalán nem esznek szalonnát, mondván, egészségtelen, míg mások a kolozsvári szalonna értékeit dicsérik. Pedig az az étel, amelybe szalonna kerül, mindig finomabb. 

Vannak olyan ételek, amelyekből a kolozsvári szalonna nem hiányozhat
Vannak olyan ételek, amelyekből a kolozsvári szalonna nem hiányozhat
FOTÓ: MINDMEGETTE

Egészségesebbé teszi a fogásokat

Tény, hogy maga a szalonna magas zsírtartalmú, de éppen ezért sokan táplálónak tartják. Az omega-6 zsírsavakban gazdag szalonna hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, és több kutatás szerint a kolozsvári szalonna zsírja sokszor jobb a főzéshez, mint a növényi olajok. Emellett tiszta, természetes alapanyagokból készül: nincs benne mesterséges adalék, ételízesítő vagy színezék, így pontosan tudjuk, mi kerül a tányérunkra.

Mi az a kolozsvári szalonna?

A kolozsvári szalonna egy hagyományos, erdélyi füstölt szalonnaféle, amely elsősorban Magyarország és Románia területén ismert, különösen Kolozsvár környékén. Nem összetévesztendő a sima füstölt szalonnával.

A jóból is megárt a sok!

Ugyanakkor a szalonnának is lehetnek egészségügyi kockázatai. Magas zsír- és sótartalma miatt a szakemberek a túlzott fogyasztás ellen figyelmeztetnek: a telített zsírsavak szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, a sok só pedig emeli a vérnyomást és terheli a vesét és az ízületeket. A WHO szerint a feldolgozott húsok – így a füstölt, sózott, szárított szalonna – túlzott fogyasztása növelheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

Együk vagy ne együk? 

 A válasz a mértékletességben rejlik. Nem kell teljesen kiiktatni az étrendből, de érdemes tudatosan fogyasztani. Még jobb, ha friss zöldségekkel párosítjuk, akár úgy, mint nagyapáink: a katonákhoz vöröshagyma dukál, de paradicsom, paprika, uborka vagy retek is tökéletes kísérője a mértékkel fogyasztott kolozsvári szalonnának.

Elhoztuk a legjobb recepteket, amelyekből a kolozsvári szalonna nem hiányozhat: 

Recept
Egyszerű
Carbonara spagetti
25 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Zúzapörkölt
105 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Spenótos palacsinta tejföllel töltve
40 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Rakott krumpli szalonnás kolbásszal
110 perc
6 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Hentes tokány egyszerűen
60 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Kapros-tejfölös karalábéleves
60 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Lencsefőzelék 20 perc alatt
30 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Ha kipróbáltad valamelyik receptünket, vagy van egy saját, jól bevált ötleted, oszd meg velünk a Főzzünk együtt a Mindmegettével Facebook-csoportban! Ha pedig a Mindmegette videós tartalmai között is böngésznél, akkor kövess minket a TikTokon, vagy látogasd meg YouTube-csatornánkat

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.