Alapételek

Íme a kelesztés nélküli kifli receptje, amivel percek alatt friss péksütemény kerülhet az asztalra

Kelesztés nélküli kifli, Lengyel Erika videón mutatja a finom péksüti receptjét
Fotó: Gyarmati László / © Mindmegette
A kelesztés nélküli kifli nemcsak gyorsan, hanem kevés munkával készül, és bármikor frissen sült pékárut tudsz a családod asztalára varázsolni. Nem kell keleszteni, órákig pihentetni, rohanós estékre vagy kényelmes reggelekre tökéletes választás.

Sokan sütünk otthon kenyeret, kiflit és zsemlét, és aki kovásszal dolgozik, az pontosan tudja, hogy ez nem a sietős műfaj. Van azonban, amikor gyorsan kell, hamar szeretnénk frissen sült péksüteményt a tányérra varázsolni, és ilyenkor nagyon jó, ha van az ember tarsolyában, vagyis fejében egy villámgyors recept. Ilyen ez a kelesztés nélküli kifli is, ami tényleg pillanatok alatt, kevesebb mint 40 perc alatt elkészíthető!

Kelesztés nélküli kifli
Kelesztés nélküli kifli receptje
FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE

Habár nem kelesztjük, a végeredmény mégis egy légiesen könnyed, puha és foszlós belsejű kifli lesz, ami hamar el is fogy majd. Lengyel Erika, a Mindmegette maestrója, a gyerekbarát ízek szakértője videón mutatja, hogyan készül a kifli.

Kelesztés nélküli kifli, íme a recept videón is

Hozzávalók 8 db kiflihez:

Az élesztő felfuttatásához:

  • 1 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dkg élesztő

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 2,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tk. só

A lekenéshez:

  • 0,5 dl tej

Elkészítés:

  1. Langyos tejbe kevés cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
  2. Egy nagy tálba szórjuk a lisztet és a sót, kézzel elkeverjük, a közepébe mélyedést csinálunk és oda öntjük a felfutott, habos élesztőt. Hozzákanalazunk egy kevés puha vajat, tejet és gyors mozdulatokkal kidagasztjuk a tésztát.
  3. Nem kell pihentetni, keleszteni, rögtön dolgozhatunk is vele. Cipót formázunk belőle, késsel elfelezzük és az egyik kis bucit lisztezett felületen kinyújtjuk. Négybe vágjuk, a cikkelyeket picit kisodorjuk és a hosszanti oldaluknál kezdve szorosan feltekerjük őket. Enyhén meghajlítjuk, így kapja meg a kifliformáját.
  4. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük tejjel és 180-190 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  5. A kelesztés nélküli kifli belseje puha, kis szendvicsekhez szerintem tökéletes.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.