Ahogy megérkezik az ősz, a kávézók kínálata is átalakul: visszatérnek a csábító fűszeres latték, a fahéjas-karamellás különlegességek és a többi ízletes, de sajnos kalóriabombának számító szezonális ital. Ha egészséges életmódot folytatsz, valószínűleg te is érzed már a dilemmát: szeretnéd megkóstolni ezeket az őszi finomságokat, de tudod, hogy a legtöbb közülük rengeteg hozzáadott cukrot, telített zsírt és kalóriát tartalmaz. A jó hír az, hogy nem kell teljesen lemondanod a kedvenc őszi kávés italaidról! Néhány egyszerű módosítással és kreatív alternatívával ugyanúgy élvezheted a szezon ízeit.

FOTÓ: MISS.LEMON / SHUTTERSTOCK
Fűszeres chai latte házilag
A chai fűszerkeveréket könnyedén, otthon is elkészítheted, így már semmi sem akadályoz meg abban, hogy az ebédszünetet egy általad készített forró, krémes és kicsit csípős chai lattéval zárd.
A házi fűszerkerékhez keverd össze, majd őröld porrá a fűszereket. Felhasználáskor 1-2 teáskanál fűszerkeveréket öntsd nyakon először egy kis forró vízzel, alaposan keverd el, majd mehet a forró caffé lattéhoz.
Hozzávalók a fűszerkeverékhez:
- 1 tk fahéj
- 2 tk őrölt szerecsendió
- 1 tk őrölt gyömbér (használhatsz frissen reszeltet is)
- 1 ek őrölt kardamom
- 1/4 tk szegfűszeg
- 1 tk őrölt kardamom
Mogyorós-fahéjas latte
Az abszolút kedvencünk ez a selymes, fűszeres mogyorós-fahéjas latte, amit ha szeretnél, egy kis vaníliával még megbolondíthatsz. Melegítsd fel a mogyorótejet és keverd hozzá a fahéjat, majd a kakaóport. Töltsd egy csészébe az eszpresszót és öntsd nyakon a fűszeres tejjel. Mennyei!
Hozzávalók:
- 1 eszpresszó shot
- 2 dl mogyorótej
- ½ tk fahéj
- ½ tk cukrozatlan kakaópor
- ízlés szerint vanília
Mézeskalács kávé
Ez az ital tényleg olyan, mintha karácsonyi süteményt innál! A gyömbér ad neki egy kis csípősséget, ami tökéletesen kiegészíti a fahéj édeskés ízét. A szegfűszeg pedig azt a jellegzetes "ünnepi" aromát adja hozzá, amit a mézeskalácsból ismerünk. Ha kihagyod a mézet, akkor is elég édes lesz a kókusztej természetes édességétől. A fűszereket előbb keverd össze a mézzel egy kis tálkában, majd keverd bele a forró tejbe és jöhet hozzá az eszpresszó is.
Tipp: ha nincs otthon szegfűszeg, egy csipet kardamom is jó helyettesítő!
Hozzávalók:
- 1 eszpresszó
- 2 dl kókusztej
- 1/2 tk fahéj
- 1/4 tk őrölt gyömbér
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 tk méz (opcionális
Forró matcha latte mandulatejjel
Bár a matcha latte nem kifejezetten őszi ital, a matcha diós íze bennünk mégis ugyanazt a meleg, kellemes, őszi érzést idézi, mint egy sütőtökös fűszeres latte. A mandulatejet akkor is ihatod, ha kerülöd a tejtermékeket, a matcha zöld tea pedig antioxidánstartalma miatt szuper választás. Habos, krémes, igazi energialöket.
Hozzávalók:
- 1 tk matcha por
- 1,5 dl mandulatej (kókusztejjel is helyettesítheted)
- 0,5 dl víz (70-80 °C-os legyen - miután felforrt a víz, várj néhány percet, hogy visszahűljön és csak ezután öntsd a matchára)
- 1 tk méz

FOTÓ: SHISHKINSTUDIO / SHUTTERSTOCK
Pumpkin Spice Latte (sütőtökös fűszeres latte)
Azért szeretjük a pumpkin spice lattét, mert minden kortya maga az ősz: a sütőtök, a fahéj és a szerecsendió illata azonnal meghitt, meleg hangulatot varázsol. Ez az ital nemcsak finom, hanem igazi szezonális rituálé is, ami segít ráhangolódni az őszi napokra.
Egy kis lábasban keverd össze a sütőtökpürét, a fűszereket és a mézet a tejjel. Melegítsd közepes lángon, de ne hagyjuk felforrni, majd habverővel habosítsd ki a tejet. Készítsd el az eszpresszót, majd öntsd egy nagyobb bögrébe. Öntsd rá a forró, fűszeres sütőtökös tejet, és keverd össze. Tetszés szerint díszítheted és egy kis fahéjjal a tetején. Nagy kedvenc lesz az ősszel!
Hozzávalók (1 adaghoz):
- 1 eszpresszó shot (vagy 60 ml erős kávé)
- 1,5 dl mandulatej
- 2 ek sütőtökpüré (cukormentes)
- 1 tk méz (diétában elhagyható)
- 1/2 tk fahéj
- 1/4 tk szerecsendió
- 1/4 tk gyömbér
- 1 csipet szegfűszeg (opcionális)
+1 Jolly joker: forró tej étcsokival és fahéjszórással
Ez a "hamis" forró csoki kávét ugyan nem tartalmaz, de enyhíti az édesség iránti vágyat és tökéletes azoknak, akik délután vagy este szeretnének valami meleget inni anélkül, hogy koffeint fogyasztanának.
Hozzávalók:
- 2 dl mandulatej (kókusztejjel még édesebb)
- 2 kocka jó minőségű étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
- 1/2 tk fahéj
- 1 tk méz (opcionális)
Tipp: keverd jó habosra, úgy az igazi!














