Ahogy beköszönt az ősz, a kávézók polcain újra megjelennek a fűszeres, édes, melengető italok – de ezek a szezonális kedvencek sokszor tele vannak cukorral és kalóriával. A jó hír az, hogy néhány apró trükkel otthon is elkészítheted a kedvenc őszi kávéid egészségesebb változatát: chai, mogyorós-fahéjas vagy mézeskalács ízben, de akár matchás, sütőtökös vagy étcsokis verzióban is.

Ahogy megérkezik az ősz, a kávézók kínálata is átalakul: visszatérnek a csábító fűszeres latték, a fahéjas-karamellás különlegességek és a többi ízletes, de sajnos kalóriabombának számító szezonális ital. Ha egészséges életmódot folytatsz, valószínűleg te is érzed már a dilemmát: szeretnéd megkóstolni ezeket az őszi finomságokat, de tudod, hogy a legtöbb közülük rengeteg hozzáadott cukrot, telített zsírt és kalóriát tartalmaz. A jó hír az, hogy nem kell teljesen lemondanod a kedvenc őszi kávés italaidról! Néhány egyszerű módosítással és kreatív alternatívával ugyanúgy élvezheted a szezon ízeit.

A fűszeres chai latte kihagyhatlan kávékülönlegesség ősszel
A fűszeres chai latte kihagyhatlan kávékülönlegesség ősszel
FOTÓ: MISS.LEMON / SHUTTERSTOCK

Fűszeres chai latte házilag

A chai fűszerkeveréket könnyedén, otthon is elkészítheted, így már semmi sem akadályoz meg abban, hogy az ebédszünetet egy általad készített forró, krémes és kicsit csípős chai lattéval zárd. 

A házi fűszerkerékhez keverd össze, majd őröld porrá a fűszereket. Felhasználáskor 1-2 teáskanál fűszerkeveréket öntsd nyakon először egy kis forró vízzel, alaposan keverd el, majd mehet a forró caffé lattéhoz. 

Hozzávalók a fűszerkeverékhez: 

  • 1 tk fahéj
  • 2 tk őrölt szerecsendió
  • 1 tk őrölt gyömbér (használhatsz frissen reszeltet is) 
  • 1 ek őrölt kardamom
  • 1/4 tk szegfűszeg
  • 1 tk őrölt kardamom

Mogyorós-fahéjas latte

Az abszolút kedvencünk ez a selymes, fűszeres mogyorós-fahéjas latte, amit ha szeretnél, egy kis vaníliával még megbolondíthatsz. Melegítsd fel a mogyorótejet és keverd hozzá a fahéjat, majd a kakaóport. Töltsd egy csészébe az eszpresszót és öntsd nyakon a fűszeres tejjel. Mennyei!

Hozzávalók:

  • 1 eszpresszó shot
  • 2 dl mogyorótej 
  • ½ tk fahéj
  • ½ tk cukrozatlan kakaópor
  • ízlés szerint vanília

Mézeskalács kávé

Ez az ital tényleg olyan, mintha karácsonyi süteményt innál! A gyömbér ad neki egy kis csípősséget, ami tökéletesen kiegészíti a fahéj édeskés ízét. A szegfűszeg pedig azt a jellegzetes "ünnepi" aromát adja hozzá, amit a mézeskalácsból ismerünk. Ha kihagyod a mézet, akkor is elég édes lesz a kókusztej természetes édességétől. A fűszereket előbb keverd össze a mézzel egy kis tálkában, majd keverd bele a forró tejbe és jöhet hozzá az eszpresszó is.

Tipp: ha nincs otthon szegfűszeg, egy csipet kardamom is jó helyettesítő!

Hozzávalók:

  • 1 eszpresszó 
  • 2 dl kókusztej
  • 1/2 tk fahéj
  • 1/4 tk őrölt gyömbér
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 tk méz (opcionális

Forró matcha latte mandulatejjel

Bár a matcha latte nem kifejezetten őszi ital, a matcha diós íze bennünk mégis ugyanazt a meleg, kellemes, őszi érzést idézi, mint egy sütőtökös fűszeres latte. A mandulatejet akkor is ihatod, ha kerülöd a tejtermékeket, a matcha zöld tea pedig antioxidánstartalma miatt szuper választás. Habos, krémes, igazi energialöket.

Hozzávalók:

  • 1 tk matcha por 
  • 1,5 dl mandulatej (kókusztejjel is helyettesítheted)
  • 0,5 dl víz (70-80 °C-os legyen - miután felforrt a víz, várj néhány percet, hogy visszahűljön és csak ezután öntsd a matchára)
  • 1 tk méz 
A forró matcha latte mandulatejjel hamar kedvenccé válhat, és akár a kávét is kiválthatja
A forró matcha latte mandulatejjel hamar kedvenccé válhat, és akár a kávét is kiválthatja
FOTÓ: SHISHKINSTUDIO / SHUTTERSTOCK

Pumpkin Spice Latte (sütőtökös fűszeres latte)

Azért szeretjük a pumpkin spice lattét, mert minden kortya maga az ősz: a sütőtök, a fahéj és a szerecsendió illata azonnal meghitt, meleg hangulatot varázsol. Ez az ital nemcsak finom, hanem igazi szezonális rituálé is, ami segít ráhangolódni az őszi napokra.

Egy kis lábasban keverd össze a sütőtökpürét, a fűszereket és a mézet a tejjel. Melegítsd közepes lángon, de ne hagyjuk felforrni, majd habverővel habosítsd ki a tejet. Készítsd el az eszpresszót, majd öntsd egy nagyobb bögrébe. Öntsd rá a forró, fűszeres sütőtökös tejet, és keverd össze. Tetszés szerint díszítheted és egy kis fahéjjal a tetején. Nagy kedvenc lesz az ősszel!

Hozzávalók (1 adaghoz):

  • 1 eszpresszó shot (vagy 60 ml erős kávé)
  • 1,5 dl mandulatej 
  • 2 ek sütőtökpüré (cukormentes)
  • 1 tk méz (diétában elhagyható)
  • 1/2 tk fahéj
  • 1/4 tk szerecsendió
  • 1/4 tk gyömbér
  • 1 csipet szegfűszeg (opcionális)

+1 Jolly joker: forró tej étcsokival és fahéjszórással

Ez a "hamis" forró csoki kávét ugyan nem tartalmaz, de enyhíti az édesség iránti vágyat és tökéletes azoknak, akik délután vagy este szeretnének valami meleget inni anélkül, hogy koffeint fogyasztanának. 

Hozzávalók:

  • 2 dl mandulatej (kókusztejjel még édesebb)
  • 2 kocka jó minőségű étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
  • 1/2 tk fahéj
  • 1 tk méz (opcionális)

Tipp: keverd jó habosra, úgy az igazi!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.