Alapételek

Ne dobd ki a karalábé levelét, készítsd belőle főzeléket – mutatjuk hozzá a receptet!

A karalábé nemcsak egészséges, de sokoldalúan felhasználható zöldség is, amelyből akár különleges, mégis egyszerű ételeket is készíthetünk. A rántott karalábé például remek alternatívája lehet a hagyományos rántott ételeknek, különösen akkor, ha egy friss, könnyű, tavaszias menüt szeretnénk az asztalra varázsolni.

Ez az étel nemcsak finom, hanem kifejezetten tápláló is. A karalábé gazdag C-vitaminban, rostokban, és alacsony kalóriatartalmú, így diétás étrendbe is remekül beilleszthető. A zsenge levelek pedig további tápanyagokkal – például kalciummal és antioxidánsokkal – gazdagítják az ételt. Ha legközelebb karalábét vásárolsz, ne csak a gumóját, de a leveleit is hasznosítsd – mutatjuk, hogyan!

karalábé
A karalábé sokoldalú zöldség: felhasználható rántva és főzelékként is, sőt, a leveleit sem kell kidobni!
FOTÓ: VIDÉK ÍZE MAGAZIN

Egy karalábé, két fogás

A karalábé a tavasz egyik legízletesebb zöldsége, amit sokféleképpen felhasználhatunk. Ebben a receptben rántva és főzelékként is elkészült a zsenge zöldség, de fantasztikus leves és krémleves is lehet belőle, sőt, töltve is érdemes kipróbálni – erre is van egy jó ötletünk: 

A karalábészeletek panírozása egyszerű: nem kell előfőzni, elég lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatni őket. A kulcs a lassabb sütés közepes lángon, így a zöldség is át tud puhulni, miközben a bunda aranybarnára sül. Külön figyelmet érdemelnek a karalábé zsenge levelei is, amelyeket vétek kidobni. Ezekből ízletes, krémes főzelék készíthető, így semmi nem vész kárba. A vajon megpárolt, apróra vágott karalábélevél, egy kis petrezselyemmel, keményítővel sűrítve, tejföllel lágyítva igazán harmonikus kísérője lesz a ropogósra sült karalábékarikáknak.

Rántott karalábé zsenge karalábélevelekből készített főzelékkel

Hozzávalók:

  • 4-6 db zsenge karalábé a leveleivel együtt
  • 8 dkg vaj
  • 1 kis csokor petrezselyem 
  • bors
  • 2 ek. keményítő
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 30 dkg zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Letörjük a karalábé szép, friss leveleit. A vastag középső eret eltávolítjuk, a többit csíkokra vágjuk. Egy lábasban felmelegítjük a vajat, rádobjuk a leveleket meg a nagyon finomra vágott petrezselymet, és kevergetve megpároljuk. Felöntjük egy kevés vízzel, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk. 
  2. A keményítőt csomómentesre keverjük egy kis hideg vízzel, hozzáöntjük a főzelékhez, és pár percig hagyjuk csendesen rotyogni, hogy besűrűsödjön, végül belekeverjük a tejfölt is.
  3. A karalábégumókat meghámozzuk, vékony, 3-5 mm vastag szeletekre vágjuk. Előfőzés nélkül, nyersen a szokásos módon panírozzuk: megforgatjuk a lisztben, azután a felvert tojásban, végül pedig a morzsában. Bő olajat forrósítunk egy serpenyőben, és közepes lángon, hogy legyen ideje a zöldségnek is megsülnie, pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, és csak közvetlenül fogyasztás előtt sózzuk meg. 

Extra tipp: ha még krémesebbre szeretnénk készíteni a főzeléket, akkor a tejföl egy részét vagy egészét kiválthatjuk zsíros tejszínnel.

(Forrás: Vidék íze magazin)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.