A sertéshús a magyar gasztronómia egyik, ha nem a legfontosabb alapanyaga. Nem véletlen, hogy vidéken sok helyen még ma is tartanak disznót, de régebben a háztáji sertések gondoskodtak egy-egy család egész évi élelméről. A disznóvágás nemcsak hagyományőrzés, hanem létfenntartás is, hiszen egy disznó amellett, hogy színhúst, még sonkát, kolbászt, hurkát, tepertőt, hájat és zsírt is ad. Ma már persze egyre kevesebben vágnak disznót és a húst is a boltban veszik, előre csomagolt formában és a zsírosabb daraboktól a soványabbak felé fordultunk. Így lett a tarja helyett is a karaj a népszerűbb.

FOTÓ: MINDMEGETTE
A legjobb karajreceptek
A sertéskaraj annak ellenére, hogy sovány hús, mégis van benne annyi zsírszövet, hogy ízletes és aromás legyen. Viszont emiatt könnyű túlsütni és kiszárítani, és ha ez megtörténik, akkor a karaj nemcsak rágós, de élvezhetetlen is lesz. Ez persze egy jó recepttel elkerülhető, és szerencsére a karajjal azért nem olyan nehéz bánni. Ráadásul nagyon sokoldalúan felhasználható, szinte mindenféle fűszerezés jól áll neki, készíthető sült vagy rántott szeletként is, akár többféle ropogós bundával.
Töltött karajként, szelethúsként vagy egészben sütve is finom, sőt így egyben készítve lesz csak igazán szaftos. Íme a tíz legjobb étel, ebédre is szuperek, legyen szó zsebes karajról vagy puha szaftos karaj receptekről.










Miért szuper húsféle a sertéskaraj?
A sertéskaraj zsír- és koleszterintartalma alacsony, és kellő arányban tartalmaz olyan esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani.
A sertéskaraj szuper vasforrás, de található benne nátrium és kálium is, amelyek együttesen szerepet játszanak a szervezet vízegyensúlyának megtartásában, a szív egészségének megőrzésében. A csontjainkat alkotó, az azt védő kalciumnak és az immunrendszert erősítő cinknek köszönhetően a karaj fogyasztása gyerekeknek és idősebbeknek is ajánlott.
Ahhoz, hogy jól hasznosuljon minden tápanyag, elengedhetetlen, hogy a sertéskarajból főzött ételek ne bő olajban sütve, vagy sok zsiradék felhasználásával készüljenek. Nem elég ugyanis egy jó, egészséges alapanyag, azt tudni is kell egészségesen, finoman elkészíteni.















