Alapételek

A régi nyarak ízét idézi a békebeli kapros tökfőzelék, aminek receptjét a nagyitól lestük el

Fotó: Móricz István / © Mindmegette
Olyan szerves része a nyárnak a főtt kukorica, a strandos lángos, a lecsó és a kapros tökfőzelék íze, mint a napsütés. Ezek nélkül gyerekként el sem tudtuk képzelni a nagyinál töltött napokat, és igazi nosztalgikus ízélmény ha felnőttként mi magunk elkészítjük valamennyit. A békebeli kapros tökfőzelék egyszerű és gyors, a recept pedig egyenesen a nagymamától maradt ránk.

A tökfőzelék nemcsak klasszikus nyári fogás, hanem igazi retró, azaz békebeli recept. Sokan persze nem szeretik a tökfőzeléket, és úgy általában a főzelékeket sem, míg másokat a kapor ízével lehet kikergetni a világból. Sokan viszont egyenesen odáig vannak a frissítő ízű, kissé édes, kissé savanykás tökfőzelékért, amit a tej és a tejfölös habarás tesz krémesen selymessé. Kínálták a menzán, de a legjobbat a nagymama készítette a konyhában.

Kapros tökfőzelék receptje
Kapros tökfőzelék receptje
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

Íme a békebeli kapros tökfőzelék receptje

A tökfőzelék végtelenül egyszerű recepttel rendelkezik. Nem kell hozzá más, csak valami zsiradék, amin megfuttatunk egy kevés hagymát, erre kerül a gyalult (vagy reszelt) főzőtök, amit egy kevés víz és tej hozzáadásával puhára főzünk.

Az ízesítők közt szerepelhet só, cukor és ecet is, de ami elhagyhatatlan, az a friss kapor. Ráadásul nem kevés, hanem rengeteg! A kapor friss, üde ízt kölcsönöz a főzeléknek, ráadásul ettől lesz a tökfőzelék az, ami: klasszikus fogás, aminek megannyi receptje ismert.

Ha a habarás nem elég, és a főzelék nem lesz elég sűrű, akkor kevés, kb. 1-1,5 dl vízben feloldott 1 evőkanálnyi étkezési keményítővel még tudjuk sűríteni a főzeléket. Ha ez sem elég, nyugodtan adjunk hozzá egy újabb, de már csak fele ekkora adaggal.

Hozzávalók:

  • 1 ek. zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kg tök (reszelve)
  • 2 dl víz
  • 4 dl tej
  • só ízlés szerint
  • 2 ek. barna cukor
  • 1 ek. ecet
  • 1 csokor kapor
  • 1 kis doboz tejföl
  • 2 ek. liszt

Elkészítés:

  1. A kapros tökfőzelék receptjének elkészítéséhez egy lábasban kevés zsírt olvasztunk és dinsztelni kezdjük a vöröshagymát. Erre kerül a meghámozott és lereszelt főzőtök. Pár perc kevergetjük, majd felöntjük vízzel és tejjel, sózzuk és puhára pároljuk.
  2. Ízesítjük barna cukorral és ízlés szerint ecettel. Ezután jöhet bele a kapor és nem sajnáljuk, mert ettől lesz semmihez sem fogható íze.
  3. A tejfölt a liszttel csomómentesre habarjuk, hozzámerünk egy keveset a forró léből és a hőkiegyenlítés után, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a főzeléket.
  4. Friss kenyérrel, fasírttal és pörkölttel is finom.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.