A régi nyarak ízét idézi a békebeli kapros tökfőzelék, aminek receptjét a nagyitól lestük el

A tökfőzelék nemcsak klasszikus nyári fogás, hanem igazi retró, azaz békebeli recept. Sokan persze nem szeretik a tökfőzeléket, és úgy általában a főzelékeket sem, míg másokat a kapor ízével lehet kikergetni a világból. Sokan viszont egyenesen odáig vannak a frissítő ízű, kissé édes, kissé savanykás tökfőzelékért, amit a tej és a tejfölös habarás tesz krémesen selymessé. Kínálták a menzán, de a legjobbat a nagymama készítette a konyhában.
A tökfőzelék végtelenül egyszerű recepttel rendelkezik. Nem kell hozzá más, csak valami zsiradék, amin megfuttatunk egy kevés hagymát, erre kerül a gyalult (vagy reszelt) főzőtök, amit egy kevés víz és tej hozzáadásával puhára főzünk.
Az ízesítők közt szerepelhet só, cukor és ecet is, de ami elhagyhatatlan, az a friss kapor. Ráadásul nem kevés, hanem rengeteg! A kapor friss, üde ízt kölcsönöz a főzeléknek, ráadásul ettől lesz a tökfőzelék az, ami: klasszikus fogás, aminek megannyi receptje ismert.
Ha a habarás nem elég, és a főzelék nem lesz elég sűrű, akkor kevés, kb. 1-1,5 dl vízben feloldott 1 evőkanálnyi étkezési keményítővel még tudjuk sűríteni a főzeléket. Ha ez sem elég, nyugodtan adjunk hozzá egy újabb, de már csak fele ekkora adaggal.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.