Alapételek

A dédi sem csinálta másképp a káposztás pogácsát, a zsírtól lesz porhanyós, a cukortól pedig picit édes

Káposztás pogácsa
Fotó: Móricz István / © Mindmegette
A pogácsa egyetlen vidéki, családi összejövetelről sem hiányozhat. Ezt az aprósüteményt mindenki szereti és ezerképpen elkészíthetjük. Szapora és kiadós, a siker pedig garantált. Az egyszerű változat mellett létezik sajtos, töpörtyűs, burgonyás és kefires is, mi most azonban a káposztás pogácsa receptjét készítettük el! Ha szereted egyszerre édesen és sósan a káposztás tésztát, ezt a pogit próbáld ki!

A pogácsa a magyar gasztronómia egyik legnépszerűbb sós aprósüteménye, aminek egyszerű receptje generációkon át öröklődik a családban. Sokféleképpen elkészíthetjük, hiszen létezik sajtos, túrós, vajas, töpörtyűkrémes, burgonyás és még káposztás pogácsa is. Ez nemcsak szuper vendégváró, hanem fantasztikusan finom sörkorcsolya is. Akárcsak a tepertős esetén, itt is a hajtogatás során kerül az édes-sós töltelék a tésztába, de megéri rászánni az időt, mert nemcsak mutatós, hanem mennyei jó is lesz az íze!

Káposztás pogácsa, ahogy Farkasinszki Ildikó készíti
Káposztás pogácsa, ahogy Farkasinszki Ildikó készíti
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

Káposztás pogácsa receptje, íme a finom sörkorcsolya

A Sütisuliban már többféle pogácsát is készítettünk, sütöttük már grillben, így kapott fantasztikus, füstös ízt, legutóbb pedig töpörtyűkrémet hajtogattunk a kelt tészta rétegei közé. Ezúttal ugyanezt a hajtogatásos módszert alkalmaztuk, csak a sós és zsíros krém helyett a kissé karamellizált káposztát kentük a tésztára. A káposztás pogácsa ízvilágában emlékeztet a káposztás tésztára, aki pedig azt szereti egyszerre sósan és édesen, azaz borssal és porcukorral egyszerre megszórva enni, az ezt a pogácsát is próbálja ki.

Káposztás pogácsa
Káposztás pogácsa
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

A pogácsának már a tészta önmagában is finom ízt ad, ugyanis bőségesen kerül bele zsiradék. A tészta a kacsazsírtól, a vajtól és a tejföltől lesz igazán porhanyós, másnap is puha, de sajnos esélytelen, hogy megérje a másnapot, hiszen még melegen elkapkodják majd. Nálunk is ez történt. A pogácsa másik ízesítője a káposzta, amit zsíron dinsztelünk, majd a végén sóval, borssal fűszerezünk és egy kevés cukorral édesítünk, ettől lesz az összhatás még fenségesebb. Nem kell félni, nem lesz édesség ez a pogácsa, de pont annyira lesz édes, amennyire kell!

A káposztás pogácsa hozzávalói:

A tésztához:

  • 40 dkg tejföl
  • 1 tk. cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk. só
  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg kacsazsír
  • 10 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 50 dkg káposzta
  • 1-2 csipet só
  • 2 ek. zsír
  • 1 tk. bors
  • 1 ek. cukor

A kenéshez:

  • 1 db tojásfehérje
Káposztás pogácsa, a fantasztikus sörkorcsolya
Káposztás pogácsa, a fantasztikus sörkorcsolya
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

A káposztás pogácsa remek vendégváró sós aprósütemény, kiváló sörkorcsolya is, amit akár előző este is elkészíthetünk, de frissen sütve, még langyosan a legjobb. Melegen csak azért nem érdemes falatozni belőle, mert a forró kelt tészta megfekszi az ember gyomrát, és az édes-sós ízvilág a legjobban langyosan, már majdnem kihűlve érvényesül igazán. Szóval érdemes türelmesnek lenni!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.