Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Holstein szelet recept
Holstein szelet
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Alapételek

Ezerszer jobb, mint a bolti! Így lesz tökéletes a házi tortilla

Csirkehúsos fajitas
Az aztékok óta ismert, kukoricaliszt, víz és só felhasználásával készült lapos palacsinta a mexikói konyha specialitása, amelyet változatosan megtöltve, félbehajtva vagy feltekerve, rendszerint csípős szószokkal (salsákkal) fogyasztanak.

A boltokban hatosával-nyolcasával csomagolva kapható tortillalap kényelmes megoldás, de össze sem hasonlítható a frissen készített házival. A rugalmas tészta gyúrása, formázása és sütése igazán nem ördöngösség, és minél többet gyakorlod, annál jobban sikerül.

Tortilla hozzávalók

Mexikóban a házi tortillához teljes egészében vagy felerészben fehér kukoricalisztet használnak. Ehhez a kukoricát őrlés előtt egy nixtamalizációnak nevezett eljárással előkezelik, ami leoldja a szemek héját. Mexikói kukoricaliszthez (harina de maiz nixtamalizado) magyar webáruházakban és delikáteszboltokban is hozzájuthatsz. Ha ilyet nem kapsz, használj nyugodtan sima vagy teljes kiőrlésű búzalisztet. Hazai kukoricaliszttel ne kísérletezz, mert más tulajdonságú, mint a mexikói!

A liszten kívül a tortillába csupán sütőpor, némi olaj vagy olvasztott vaj és só kell.

A tortilla gyúrása, nyújtása

A tortilla alaprecept hozzávalóit alaposan dolgozd össze! A tészta kezdetben kemény, de minél tovább gyúrod, annál puhább és rugalmasabb lesz. Érzéssel meleg vizet is adhatsz hozzá, hogy jobban összeálljon. Kb. 10 perc erőteljes gyúrás után paskold meg: ha már nem ragad, akkor lisztezett kézzel formázd cipóvá vagy több gombóccá, majd letakarva hagyd pihenni 10-20 percig. A búzalisztesnek kevesebb, a kukoricásnak hosszabb idő kell.

Végül a tésztát lisztezett felületen sodrófával kerekre nyújthatod vagy egy félbevágott nagy mélyhűtőzacskón, esetleg tiszta reklámszatyordarabon kézzel vékonyra lapogathatod. (A folpack nem jó, mert túlságosan a tésztára tapad.)

Tortillasütés

A kilapított palacsintához hasonló házi tortilla lapot megsütheted felforrósított száraz serpenyőben (legjobb az öntöttvas), vagy beteheted a közepes hőfokra előmelegített sütőbe.

Sütés közben természetes, hogy a tészta hólyagokat vet, ezeket az ujjaddal lenyomkodhatod, ha zavarónak találod.

Időnként a serpenyőben és a sütőben is fordítsd meg a tortillákat, az elkészült darabokat pedig tedd egy lapostányérra vagy tálra, és bugyoláld nedves konyharuhába. Így nem száradnak ki, és könnyen tudod hajtogatni őket.

Melyik mit jelent? Tortilla-kisokos

A megtöltött tortilla elnevezése a tészta, illetve a töltelék fajtájától és a hajtogatás módjától függ.

Burrito

Nagyméretű tortilla búzalisztből, amit például sült darált marhahússal, rizzsel, pirított fekete babbal, sajttal és csípős szósszal töltenek meg, majd felcsavarva tálalják.

Enchilada

A tésztát szigorúan kukorica lisztből készítik. Belecsavarják a hozzávalókat (sült hús, bab, friss zöldségek, krumpli, sajt), csilis-paradicsomos szósszal nyakon öntik, és sütőben sütik meg.

Quesadilla

Búzalisztből készült tortillára sajtot, húst, zöldségeket halmoznak , majd beborítják egy másikkal, és megsütik. A megolvadó sajt egybefogja az összetevőket. Általában negyedelve tálalják.

Sajtos tortilla (Quesadillas) >>>
Sajtos tortilla (Quesadillas) >>>

Taco

Puha változatánál a tölteléket (salátát, avokádót, paradicsomot, fűszeres sertéshúst, vagyis carnitát ) belecsavarják a kukoricalisztből készülő tortillába. Az USA-ból elterjedt kemény tacóhoz a félbehajtott tortillát forró olajban U formájúra megsütik, és így pakolják meg.

Mi illik a tacóba?

A mexikóiba sült vagy darált marhahúst töltenek, amit sóznak, borsoznak. A Texasra és Arizonára jellemző tex-mex konyha csirkét és sertést is használ, amelyeket előszeretettel fűszerez füstölt paprikával, őrölt koriandermaggal és római köménnyel.

Az elmaradhatatlan salsa alapja Mexikóban friss zöldség (paradicsom, hagyma, jalapeño paprika), korianderzöld és lime. Az USA-ban általában kész üveges szószokba forgatnak némi felkockázott paradicsomot.

A mexikói taco tetejére hagyma és friss korianderzöld dukál, a tex-mex változatnál sajt, paradicsom, saláta és tejföl is jöhet.

Fajita

A tacótól eltérően mindig puha tésztából készül. Tipikus hozzávalói a sült vagy grillezett zöldségek, csirke-, marha- vagy sertéscsíkok, valamint a grillezett rák.

GYORS ÉS EGYSZERŰ FOGÁSOK TORTILLÁBÓL>>>
PRÓBÁLD KI A BANÁNOS-MOGYORÓKRÉMES TORTILLÁT>>>
TACO CSILIS BABBAL>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.