A bevált nokedlirecept nemhogy tájegységenként, de háztartásonként is eltérő lehet. Van azonban néhány fontos szempont, amit ha betartunk, nem kell aggódnunk a végeredmény minőségét illetően. Hasznos tippek következnek!
1. Figyelj az arányokra!
A nokedli tésztáját csupán néhány hozzávaló alkotja, azonban ezek mennyisége, illetve aránya nem mindegy. Általánosságban arra érdemes figyelni, hogy 30 dkg liszthez 1 db tojást adjunk, és ha a liszt mennyisége változik, akkor azzal arányosan növeljük a hozzáadott tojások számát. A tojások mérete is befolyásolhatja a tészta keménységét. Egy kisebb tojás kevesebb, egy nagyobb több nedvességet tartalmaz. Előbbihez kevesebb liszt, utóbbihoz egy picit több is kellhet.
2. Friss tésztát használj!
Az előre bekevert nokedlitészta elsőre jó ötletnek tűnhet, mégsem ajánljuk. Állás közben ugyanis a tészta megkeményedik, és kifőzve is az marad, ráadásul nehezebb lesz szaggatni. A nokedli frissen a legjobb, így mindig csak annyit érdemes készíteni ami egy, legfeljebb két nap alatt biztosan elfogy.
3. Gyorsan dolgozz!
A frissen bekevert tésztát bő, forró sós vízbe kell szaggatni, úgy, hogy a nokedliszaggatót is többször bevizezed, így ugyanis nem tapad rá a tészta.
Emellett érdemes egyszerre kisebb adagokat kifőzni, mert a galuskák rövid idő alatt a felszínre jönnek, és ekkor ki is kell venni őket. Ha az elsők elkészültekor még szaggatod a tésztát, azok szétfőnek, sőt, össze is tapadhatnak a vízbe frissen bekerültekkel.
A tojásos nokedli olyan klasszikus tavaszi fogás, mint a friss zöldborsófőzelék. A tojásos nokedlit frissen, ecetes-cukros fejes salátával kínáljuk, és ezt kicsik és nagyok, tényleg mindenki szereti. Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb ebéd.
Arról, hogy a kifőtt nokedlit leöblítsük-e, vagy sem, megoszlanak a vélemények. Öblítés nélkül a galuska kissé ragacsos lesz, ezért sokan átmossák, így viszont nehezebben tapad meg a felületén a szósz, csakúgy, mint a tészta esetében. Egy dolog viszont biztos: érdemes – az étel jellegétől függően – némi felforrósított sertés- vagy libazsírban vagy vajban átforgatni a kifőtt galuskát. Ha lepirítjuk a nokedlit, még karakteresebb, finomabb ízt kap, és máris nem snassz, hanem kitűnő köret válik belőle!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.