Alapételek

Így lesz kívül ropogós, belül omlós a libacomb - Széll Tamás 6 egyszerű tippje!

Hogyan ne rontsuk el a kacsa- és libacombot? Mit tegyünk, hogy megőrizze szaftosságát? A titok nagyon egyszerű - és most Széll Tamás meg is osztja veletek! A sült libacomb a Márton-napi lakoma elmaradhatatlan része, ha még sosem készítettél ilyen sültet, most eláruljuk, hogyan lehet fenséges az íze.

Széll Tamás szerint, a legnagyobb segítségünk a liba- és kacsacomb esetében az a meglehetősen vastag zsírréteg, ami ellentétben a csirkével, a vöröshúsú szárnyasok bőre alatt megtalálható. Ez az extra adag zsiradék segít abban, hogy könnyedén finom porhanyósra süssük a húst. "Persze, így is ki lehet azért szárítani, mivel szálasabb, durvább rostozatú - de van rá egy - szerintem pofonegyszerű - megoldás" - mondta el Széll a Petőfi Rádióban. A tökéletes libacomb sütése tehát nem lehetetlen!

Sült libacomb párolt lila káposztával mennyei étel
Sült libacomb párolt lila káposztával mennyei étel
FOTÓ: MINDMEGETTE

Íme Széll Tamás tökéletes libacombja - 6 egyszerű lépésben!

A Márton-naphoz hozzátartozik a libalakoma, és akárcsak a halat karácsonykor, úgy a libát is szinte csak ilyenkor fogyasztjuk. A víziszárnyasok, mint amilyen a liba vagy a kacsa, fenséges ízű húsok, sokaknak ezekből állnak az ünnepi lakomák, és bár egészben is lehet sütni őket, mégis a comb és a mellfilé a legnépszerűbbek. Legyen szó akár kacsáról, akár libáról, egyikkel sem úgy kell bánni, mint a csirkével. A húsok, a rostjaik erősebbek, ízük karakteresebb, így a fűszerezés és a sütés is eltérő lehet.

Íme Széll Tamás hatlépéses libasütési technikája, amit érdemes megszívlelni.

  1. A sütéshez porcelán- vagy jénaitálat válasszunk, mert az átveszi a sütő hőjét!
  2. Tegyünk bele fokhagyma- és hagymacikkeket, erre tegyük a kacsa-vagy libacombokat, vagy az egészben hagyott szárnyast.
  3. Öntsünk bele kétujjnyi vizet.
  4. Fedjük le alufóliával.
  5. A sütést 160-170 fokon kezdjük, és nagy türelemmel, két- két és fél órán át süssük.
  6. Végezzünk késpróbát! Ha a hús már vajpuha, akkor jöhet a bőr tökéletesre pirítása. Vegyük le az alufóliát, és 220-230 fokon pár perc alatt ropogós-pirosra sütjük a pecsenyénket!

A sült liba mellől nem hiányozhat a párolt lila káposzta

Ahogyan a liba is csak évente egyszer, úgy a párolt lila káposzta, vagyis a párkáp is szinte csak egyszer kerül asztalra egy esztendőben. Pedig a lila káposzta nemcsak finom, hanem egészséges is, ráadásul a fűszeres párolt köret fantasztikus választás bármilyen sült hús, de akár a fasírt mellé is. Mutatjuk a párolt lila káposzta receptjét!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.