Széll Tamás szerint, a legnagyobb segítségünk a liba- és kacsacomb esetében az a meglehetősen vastag zsírréteg, ami ellentétben a csirkével, a vöröshúsú szárnyasok bőre alatt megtalálható. Ez az extra adag zsiradék segít abban, hogy könnyedén finom porhanyósra süssük a húst. "Persze, így is ki lehet azért szárítani, mivel szálasabb, durvább rostozatú - de van rá egy - szerintem pofonegyszerű - megoldás" - mondta el Széll a Petőfi Rádióban. A tökéletes libacomb sütése tehát nem lehetetlen!

FOTÓ: MINDMEGETTE
Íme Széll Tamás tökéletes libacombja - 6 egyszerű lépésben!
A Márton-naphoz hozzátartozik a libalakoma, és akárcsak a halat karácsonykor, úgy a libát is szinte csak ilyenkor fogyasztjuk. A víziszárnyasok, mint amilyen a liba vagy a kacsa, fenséges ízű húsok, sokaknak ezekből állnak az ünnepi lakomák, és bár egészben is lehet sütni őket, mégis a comb és a mellfilé a legnépszerűbbek. Legyen szó akár kacsáról, akár libáról, egyikkel sem úgy kell bánni, mint a csirkével. A húsok, a rostjaik erősebbek, ízük karakteresebb, így a fűszerezés és a sütés is eltérő lehet.
Íme Széll Tamás hatlépéses libasütési technikája, amit érdemes megszívlelni.
- A sütéshez porcelán- vagy jénaitálat válasszunk, mert az átveszi a sütő hőjét!
- Tegyünk bele fokhagyma- és hagymacikkeket, erre tegyük a kacsa-vagy libacombokat, vagy az egészben hagyott szárnyast.
- Öntsünk bele kétujjnyi vizet.
- Fedjük le alufóliával.
- A sütést 160-170 fokon kezdjük, és nagy türelemmel, két- két és fél órán át süssük.
- Végezzünk késpróbát! Ha a hús már vajpuha, akkor jöhet a bőr tökéletesre pirítása. Vegyük le az alufóliát, és 220-230 fokon pár perc alatt ropogós-pirosra sütjük a pecsenyénket!
A sült liba mellől nem hiányozhat a párolt lila káposzta
Ahogyan a liba is csak évente egyszer, úgy a párolt lila káposzta, vagyis a párkáp is szinte csak egyszer kerül asztalra egy esztendőben. Pedig a lila káposzta nemcsak finom, hanem egészséges is, ráadásul a fűszeres párolt köret fantasztikus választás bármilyen sült hús, de akár a fasírt mellé is. Mutatjuk a párolt lila káposzta receptjét!






