Alapételek

Mi legyen az ebéd hétvégén? Íme két menüsor, benne leves, főétel és még desszert is van

A hétvégi ebéd nagyon sok családban fontos esemény, ugyanis csak ilyenkor tudnak a rokonok összejönni, ilyenkor érnek rá a kicsik és a nagyok, és nem kell rohannia senkinek. Épp ezért a hétvégi ebéd összeállításakor kiteszünk magunkért, hiszen senki sem távozhat éhesen az asztal mellől! Mutatunk két menüsort, ha inspirációt keresel.

A hétvégi ebédmenü általában három fogásból áll: asztalra kerül valamilyen leves, amit rendszerint sült húsos főétel követ, zárásként pedig elmaradhatatlan valamilyen sütemény. Mi most két magyaros, klasszikus, hagyományos ebédmenüvel szeretnénk segíteni a készülődést és az ötletelést, amibe azért belecsúszott egy picit extrább fahéjas csiga receptje is.

Íme egy szuper hétvégi ebéd ötlete: almával sül együtt a ropogós csirkecomb
Íme egy szuper hétvégi ebéd ötlete: almával sül együtt a ropogós csirkecomb FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER / VIDÉK ÍZE

Ebédmenü hétvégére, főszerepben a hús

Recept
Egyszerű
Hagyományos zöldborsóleves
40 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Rafinált
Sült csirkecomb almával
95 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Fahéjas tekercs (cinnabon)
150 perc
12 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Ebben az ebédmenüben a forrón tálalt, magyaros zöldborsóleves jól megalapozza az étvágyat, amit rögtön csillapít is az almával együtt sütött, így enyhén finom édeskés ízt is kapó csirkecomb. A csontos-bőrös húsok úgyis mindig frissen sütve, még melegen a legjobbak, főleg akkor, ha ropog a bőr, és a csontról szintre leomlik a hús. A desszert fahéjas csiga, egy langyos és puha kelt tészta, amit a tetejére kent édes mascarpone tesz felejthetetlenné.

Hétvégi ebédmenü, középpontban a jóféle menzás ízvilág

Recept
Egyszerű
Villámgyors tojásleves
20 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Menzás sárgaborsó-főzelék
75 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Mester
Hagyományos kókuszkocka
55 perc
6 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

A menzák nem voltak rosszak! Rengeteg jó étel került elénk az óvodában és az iskolában is. A tojásleves egyszerű, gyorsan elkészíthető és melengető leves, ezzel kezdeni egy ebédet igazán szuper, főleg ha utána egy laktató főzelék következik. A betonfőzelék, vagyis a sárgaborsó-főzelék igazi réme a menzáknak, pedig mennyei finom, pláne ezzel a gusztán tálalt sült debreceni kolbásszal. A zárás pedig nem is lehet más, mind a szaftos és puha, mámorítóan édes kókuszkocka.

Ezekre figyelj, ha hétvégi ebédmenüt tervezel

Ha háromfogásos menüt készítünk, jó ha nem mindegyik fogás nehéz, tartalmas és laktató. Nem kell például a levesben is húsnak lennie, ha a második valami finom, fűszeres és nehéz sült, esetleg rakott egytálétel. A desszert se mindig kelt tészta legyen, mert az elnehezíti a gyomrot, akárcsak a krémes sütemények. A keksz vagy omlós sütemény jó választás, de veszélyes, mert abbahagyhatatlan.

A tésztás fogásokkal is óvatosan bánjunk, főleg ha levesbetétet is kínálunk, illetve bableves után ne jöjjön még egy hüvelyesből készült fogás, mert könnyen puffadást okozhatunk a vendégeknek.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.