A tortillalap igazi kincs, ha gyors ebédet vagy vacsorát szeretnél készíteni, és nincs otthon pékáru vagy nem kívánod a hagyományos köreteket. Maradékmentésre is zseniális, elég csak beletölteni a húst, a salátát és kész is a zseniális tortillawrap!

Az eredeti tortilla egy kukoricalisztből készült vastag lepény, ami a spanyol nyelvterületeken hagyományos ételnek számít. Hamar meghódította a világot, hiszen nemcsak finom, de roppant praktikus, sokoldalúan felhasználható pékáru. Habár az eredeti recepthez kukorica kell, a búzalisztből készült változatok terjedtek el világszerte, és most mi is egy ilyen tortillának a receptjét hoztuk el videón.

Házi tortillalap receptje
Házi tortillalap receptje
FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE

A tortilla a nevét a spanyol gyarmatosítóknak köszönheti, ők nevezték el ugyanis az azték eredetű lepényt tortácskának, azaz tortillának. A tortilla az évszázadok során átalakult, már nem az a vastag, hanem inkább leheletvékony, palacsintaszerű lepény. Sőt, ezenfelül még két étel létezik, amit a köznyelvben tortilla néven emlegetnek. Az egyik a krumplival készült spanyol omlett, a másik pedig a tortilla chips.

Házi tortilla elkészítése, íme a gyors recept videón

A tortillalap ma már minden bolt kínálatában megtalálható, sőt egyes helyeken a búzalisztből készült, nagyméretű tortilla mellett ott van a polcon a kukoricából készült változat is. Mindegyik finom, és mindegyik igazi Jolly Joker, hiszen pillanatok alatt lehet belőle gyors és finom ebédet készíteni. A tortillából készült tekercs, azaz a wrap tölteléke lehet rántotta, sajtkrém, sonka és saláta, tonhalkrém, de roston sült csirkemell is sajttal és salátával.

A betöltött, feltekert tortillawrapet tálalás előtt kevés olajon pirítsuk meg egy serpenyőben, sokkal finomabb lesz az íze és megolvad a töltelébe került sajt is.

A bolti tortillalapnál a házi azonban nemcsak finomabb, de olcsóbb is, ráadásul kedvünk szerint fűszerezhetjük borssal, oregánóval vagy akár szárított bazsalikommal is. A receptje sem bonyolult, mutatjuk videón!

Hozzávalók 6 db tortillalaphoz:

  • 32 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl víz (langyos)

Elkészítés:

  1. A házi tortillalap elkészítéséhez lisztet egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót és elkeverjük. Ezután jöhet hozzá az olaj és a kézmeleg víz, majd kézzel kemény tésztát gyúrunk.
  2. Ha minden lisztet felvett, akkor folpakba csomagolva tíz percet pihentetjük a tésztát.
  3. A tésztát elosztjuk hat részre, kézzel gombócokat formázunk belőle és folpakkal letakarva hagyjuk ismét pihenni, hogy rendeződjön a gluténszerkezet.
  4. A gombócokat lisztezett felületen olyan méretűre nyújtjuk, amekkora a legnagyobb serpenyőnk, a tortillalapokat ugyanis száraz serpenyőben, magas hőfokon kell megsütni, így lesznek majd szép hólyagosak.
  5. A kisült, még meleg tortillalapokat konyharuhával letakarjuk, így visszapuhulnak és könnyen feltekerhetjük majd.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.