Alapételek

Gyors és csípős koreai fogás, a tteokbokki receptjét neked is ismerned kell

Az utóbbi években rendkívül népszerű lett az ázsiai konyha itthon, és van, aki a japán ételeket, más a vietnámi fogásokat, míg megint más a koreai ízeket kedveli jobban. Legyen az kínai vagy akár thai, nem árt, ha ismerünk minden országból egy-egy jó receptet.

A koreai konyhaművészet a díjnyertes filmeknek, a Netflixen hatalmas sikerrel futott Squid Game című sorozatnak és persze a fiatal fiúkból és lányokból álló zenei formációknak köszönhetően került a figyelem középpontjába. Aki megszerette valamelyik együttest, filmet vagy sorozatot, az természetesen elkezdett érdeklődni a koreai gasztronómia iránt is. A legismertebb koreai étel a kimchi, a kínai kelből fermentálással készült fűszeres savanyúság.

Tteokbokki, a gyors koreai ebéd
Tteokbokki, a gyors koreai ebéd
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

Heni Nguyen, a Mindmegette maestrója és az ázsiai ízek szakértője már több különleges ételt is elkészített. Ezek egyike volt például a kínai büfékben kapható illatos-omlós csirke, de megmutatta már a pad thai receptjét is, illetve nemrég a koreai grillételek sztárját, a bulgogi marhát is elkészítette. Most újra a koreai gasztronómia felé kalandozott és egy végtelenül egyszerű, egyedényes gyors fogás receptjét mutatja meg videón. Ez nem más, mint a tteokbokki, amit ttokpokki és topokki néven is kereshetünk.

Tteokbokki, a gyors koreai étel receptje

A tteokbokki gyorsan, kevés vízben főtt étel, amelynek legfőbb alapanyag a ttok, azaz a rizstésztarúd, illetve a koreai csípős csilipaszta, a gochujang. A tteokbokkit megvásárolhatjuk street foodként utcai árusoktól is, de éttermekben is gyakran találni az étlapon Dél-Koreában, ráadásul az ételt maguk a vendégek szokták "megfőzni" az asztalra kihelyezett főzőlapon, ugyanis tényleg csak össze kell melegíteni a hozzávalókat, és kész is. Az alap ízesítőkön felül gazdagíthatjuk a topokkit tojással, tenger gyümölcseivel és különféle zöldségekkel is.

Heni koreai halpogácsát és virslit is tett az ételbe, amit friss újhagymával és szezámmaggal díszített a végén.

Hozzávalók:

  • olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek. gochujang
  • 10 dkg tteokbokki rizstészta
  • 1 ek. csontléfűszer (elhagyható)
  • 1 mk. cukor
  • 1 mk. halszósz
  • 1-2 db virsli
  • 1-2 db koreai halpogácsa
  • 1 szál újhagyma
  • szezámmag

Elkészítés:

  1. Egy lábasban kevés olajat hevítünk, erre kerül a félfőre vágott vöröshagyma, amit dinsztelni kezdünk. Pár perc után rákanalazzuk a koreai csípős pasztát, a gochujangot, elkeverjük és felöntjük egy kevés vízzel.
  2. Hozzáadjuk a tteokbokki rizstésztát, ízesítjük csontléfűszerrel, cukorral és halszósszal. Ezután kerül bele a feldarabolt virsli és pár darab koreai halpogácsa.
  3. Az egészet pár perc alatt összefőzzük, és a legvégén hozzáadjuk a frissen felvágott újhagymát.
  4. Szezámmaggal díszítve tálaljuk.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.