Minden, amit tudni szeretnél a gofriról – és 7 szuper recept, ha meg is kóstolnád

A gofri története évszázadokra nyúlik vissza, hiszen hasonló süteményeket már az ókori görögök is készítették. A középkorban Európa-szerte elterjedt egy méhsejt-mintázatú sült tészta, amely az egyházi ostyákból fejlődött ki. A gofri mai formájában a 18. században indult világhódító újra Franciaországból és Belgiumból. Később az Egyesült Államokban is népszerű lett, ahol saját változatokat fejlesztettek ki, például a csirkével tálalt sós verziót.
Bár a legtöbben az édes, vaníliás tésztából készült, ropogós süteményt ismerik, a gofrinak számos változata létezik. Íme néhány a legismertebbek közül:
Téglalap alakú, könnyű, levegős a belső szerkezete. Legtöbbször porcukorral, tejszínhabbal, csokoládéval vagy gyümölcsökkel tálalják, mivel kevésbé édes.
A tökéletes brüsszeli gofrihoz érdemes a tojásfehérjét külön felverni és óvatosan beleforgatni a tésztába, hogy még levegősebb legyen.
Ennek a tésztája dúsabb, édesebb és karamellizált cukordarabokat tartalmaz. Ovális, kisebb, szabálytalan alakú. Nem igényel külön feltétet, mert önmagában is nagyon ízletes.
Ha autentikus Liège-i gofrit szeretnél készíteni, használj belga gyöngycukrot (pearl sugar), amely a sütés közben megolvad és ropogós karamellás külsőt ad a gofrinak.
Lágyabb, vastagabb tésztájú, és gyakran juharsziruppal és vajjal fogyasztják, főként reggelire. Élesztő helyett sütőpor kerül a tésztába, így gyorsabban elkészül. Nagyon népszerű a chicken & waffles, ami egy csirkével tálalt, sós változat.
Az igazi amerikai gofrihoz írót (buttermilk) használnak, amitől a tészta még puhább és ízesebb lesz. Ha nincs kéznél író, egy kis citromlével vagy ecettel savanyított tejjel helyettesítheted.
Formája különleges, buborékszerű, gyakran használják fagylalthoz tölcsérként.
A sütéshez speciális sütő szükséges, amiben gömb alakú mélyedések vannak.
Szív alakú, vékonyabb változat, amelyet lekvárral és tejszínhabbal tálalnak. Kevésbé édes a tésztája, gyakran fahéjjal vagy kardamommal ízesítik. Hagyományosan lekvárral és tejszínhabbal tálalják, de népszerű a barna cukros vagy mézes változat is. Gyakran vasárnapi uzsonnaként vagy ünnepi desszertként fogyasztják.
A tökéletes skandináv gofrihoz használj vajat vagy tejfölt a tésztában, hogy gazdagabb ízű és könnyedebb állagú legyen!
Érdekességek a gofriról
Kiemelt fotó: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.