Van, hogy a kertben egyszerre nagyobb mennyiségben érik a füge, és képtelenség mindet megenni. Ilyenkor jöhet a befőzés: a fügebefőtt a télre eltett gyümölcsök királynője lehet, amivel garantáltan mindenkit leveszel a lábáról. Mutatjuk, miért érdemes elkészíteni, milyen trükköket használhatsz, és természetesen a kipróbált receptet is eláruljuk.

A füge igazi mediterrán különlegesség, amely egyre több hazai kertben is megterem. Nyersen fogyasztva zamatos és vitaminokban gazdag, de gyorsan romlik, ezért a befőzés az egyik legjobb módja annak, hogy hosszú hónapokra megőrizd az ízét. A sült füge télire eltéve nemcsak finom, hanem egészséges csemege is: gazdag rostokban, kalciumban, káliumban és antioxidánsokban. Mutajtuk, hogyan készül a legegyszerűbb, sütőben sült fügebefőtt!

A fügebefőtt készítése házilag egyszerű, a végeredmény pedig mennyei finom
A fügebefőtt fűszeres íze átmelegít a hűvös téli estéken / Fotó: Shutterstock 

Hogyan készül a fügebefőtt házilag?

A fügebefőtt készítése házilag egyszerűbb, mint gondolnád, és nem kell hozzá különleges hozzávaló sem. A recept lényege, hogy a gyümölcs sütve karamellizálódik, és intenzív, mély ízt kap.

Hozzávalók és elkészítés:

  1. A felesleges fügét mossuk meg, vágjuk félbe, és szépen rendezzük tepsibe.
  2. Szórjunk rá mézeskalács fűszerkeveréket – ha nincs, akkor fahéj, csillagánizs, gyömbér, kardamom keveréke is tökéletes lesz. Jól illik hozzá a szegfűszeg is. (Egyébként a fahéj önmagában is elegendő, isteni fűszeres ízt kap tőle.)
  3. Egy kevés cukorral hintsük meg, hogy sütés közben enyhén karamelles ízt kapjon.
  4. Öntsünk alá egy kis vizet, nehogy lekapja az alját.
  5. 180 fokos sütőben, légkeveréssel süssük 1–1,5 órát.
  6. Amikor elkészült, még forrón üvegbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük.

A száraz dunszt titka

A fügebefőtt készítése során az egyik legfontosabb lépés a száraz dunszt. Ez egy hagyományos tartósítási módszer, amelynél a frissen lezárt, forró üvegeket takarók vagy párnák közé helyezzük. Ilyenkor az üvegek lassan hűlnek ki, ami vákuumot hoz létre bennük, így a befőtt biztonságosan eláll akár hónapokig. A száraz dunszt előnye, hogy nem kell külön tartósítószert használni, a gyümölcs teljesen természetes marad.

Érdekességek a fügéről

  • A füge az egyik legrégebben termesztett gyümölcs, már az ókori Egyiptomban is nagy becsben tartották.
  • Rendkívül jó hatással van az emésztésre a magas rosttartalma miatt.
  • A friss füge gyorsa romlik, de szárítva és befőttként is sokáig megőrzi értékes tápanyagait.
  • Különlegessége, hogy nem virágzik látványosan – a virágai a termés belsejében fejlődnek.

Fügebefőtt télire – egy falat nyár a hideg napokra

Akár sajttál vagy sült húsok mellé kínálod, akár desszertként fogyasztod, a fügebefőtt igazi luxus a kamrapolcon. A sült füge befőttnek elkészítve nemcsak finom, hanem meglepően sokoldalúan felhasználható. Teheted sütemények tetejére, palacsintába, vagy egyszerűen csak kikanalazhatod egy pohár natúr joghurt mellé.

A sült füge különleges aromát kap, ha melegítő fűszereket használsz, a száraz dunszt pedig gondoskodik róla, hogy még hosszú ideig élvezhesd a gyümölcs ízét. Ha tehát sok a fügéd, ne hagyd kárba veszni – készítsd el ezt a mennyei befőttet, és élvezd a gyümölcs zamatát a hideg hónapokban is.

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.