Alapételek

Egy mozdulattól tökéletes lesz a frankfurti leves, ha kipróbálod, sosem csinálod majd másként

Fotó: Móricz István / © Mindmegette
A frankfurti leves nagyon finom. Nem is érdemes szaporítani a szót, hiszen egy örök kedvenc magyar klasszikus, ami készülhet sokféleképpen, ám egy mozdulat teszi igazán tökéletessé! Ha kipróbálod, soha többé nem készíted másként a frankfurti leves receptjét.

Az iskolai menzákon két kelkáposztás fogás mindig szerepelt az étlapon. Az egyik a kelkáposzta-főzelék, amihez rendszerint fasírt volt a feltét, a másik pedig a frankfurti leves, és mint sok-sok menzás étel, ez is igazán megosztó. Magyaros és bizonyos tekintetben retró fogás, a kelkáposzta pedig nem igazán tartozik a legnépszerűbb alapanyagok közé, pedig nemcsak finom, hanem egészséges is, sőt ezerféleképpen felhasználható.

Frankfurti leves
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

Na jó, ha ezer ételt nem is lehet a kelkáposztából készíteni, de nem csak főzelékzöldségként érdemes rá gondolni. A kelkáposzta lehet rakottas alapja, készülhet belőle saláta, a zsenge levelekbe göngyölhetünk húsokat és lehet krémleves, zöldségleves vagy bármilyen leves extra hozzávalója is. A frankfurti leves bár nevében nem jelzi a kelkáposztát, mégis elképzelhetetlen nélküle.

Frankfurti leves receptje, ezt a mozzanatot semmiképp ne hagyd ki

A frankfurti levesbe természetesen kell virsli, de nélkülözhetetlen az egész kömény és a kelkáposzta is. Utóbbi esetében bátran választhatjuk az új, friss zöldséget, aminek a külső, sötétzöld levelei is fantasztikusak, de ha valaki nem szereti, bátran használja inkább a belső, világosabb és zsengébb leveleket. A frankfurti leves azonban akkor lesz tökéletes, ha a virsli nem "nyersen", hanem pirítva kerül bele!

A virsliket érdemes felkarikázni és kevés zsiradékon lepirítani. Az aranybarna színt kapott virslikarikákat szedjük ki a fazékból, majd tegyünk bele egy kevés zsírt, pirítsuk le az egész köményt is, és ezután jöhet bele a krumpli, a kelkáposzta, szóval minden más. A pirult virsliket a főzés végén adjuk a leveshez.

Hozzávalók:

  • 2 ek. zsír
  • 25 dkg virsli
  • 1 tk. egész köménymag
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. pirospaprika
  • 2-3 db burgonya
  • 3 mk. só
  • 6-7 levél kelkáposzta
  • 2-3 liter víz
  • 12 dkg tejföl
  • 1 ek. liszt

Elkészítés:

  1. A virslit először is lepirítjuk, ehhez egy lábasban zsírt hevítünk és erre kerülnek a virslikarikák. Addig sütjük, amíg pirult színt nem kapnak.
  2. A virsliket kiszedjük, jöhet egy újabb kanál zsír a fazékba, majd beleszórjuk az egész köményt és pár másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát, a zúzott fokhagymát és legvégül a pirospaprikát. Gyorsan elkeverjük és felöntjük egy kevés vízzel.
  3. A lábasba öntjük a kockázott burgonyát, megsózzuk és jöhet a csíkokra vágott friss kelkáposzta. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  4. Az utolsó mozzanat a habarás lesz. A tejfölbe beleszórjuk a lisztet, hozzákanalazunk egy keveset a forró léből, alaposan elkeverjük és a leveshez öntjük. Legutoljára belekerül a lepirított virsli, az egészet összeforraljuk és tálalhatjuk is.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.