Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Alapételek

Így lesznek még egészségesebbek a grillezett ételek

Nyáron a hétvégék nagy része általában a szabadtéri sütés-főzésről szól, és akár a grillsütő vagy a tárcsa, akár a bogrács kerül elő, néhány elv betartásával finom és egyúttal egészséges fogásokat tálalhatunk.

A grillezés alapvetően az ételek egyik legegészségesebb elkészítési módja, hiszen nem bő olajban, panírozva sütjük a húsokat és zöldségeket, hanem kevés zsiradék felhasználásával, bunda nélkül. Már ezzel is sokat teszünk testünk jóllétéért, de ha még szigorúbb étrendet kell követnünk, vagy csak biztosra mennénk a nyári formát illetően, akkor még egy-két apróságra oda kell figyelnünk.

A grillezett csirkemell és zöldségek gond nélkül beilleszthetők az egészségtudatos étrendbe (Fotó: Shutterstock)
A grillezett csirkemell és zöldségek gond nélkül beilleszthetők az egészségtudatos étrendbe (Fotó: Shutterstock)

Így válasszuk ki a megfelelő húst a grillezéshez

Hiába hagyjuk el a lisztet és a zsemlemorzsát, ha nehezen emészthető, zsíros húsfélét választunk a grillezéshez. Törekedjük inkább a soványabb húsok fogyasztására, mint a csirke, a pulyka, de akár a hal is jó választás lehet. A grillezésre szánt húsokat puhává, omlóssá és igazán ízletessé tehetjük a megfelelő fűszerekkel, vagy ha valamilyen különleges pácban érleljük elkészítés előtt. Még egészségesebb lehet a végeredmény, ha például a felkockázott csirkemellet zöldségekkel felváltva nyársra húzzuk, és úgy sütjük meg.

Ritkán kerül hal a grillre, pedig finom és tápláló, ráadásul alakbarát étel készülhet belőle (Fotó: Shutterstock)
Ritkán kerül hal a grillre, pedig finom és tápláló, ráadásul alakbarát étel készülhet belőle (Fotó: Shutterstock)

Házilag készített saláták és öntetek

A grillhúsok mellé remek köret a saláta. Ez lehet egy könnyű nyári káposztasaláta, de a krumplisaláta, sőt a friss zöldsaláta is jó választás. Azonban ennek is megvannak a „buktatói”, ugyanis a majonézes alapú verziók vagy a bolti salátaöntetek nem épp a legegészségesebb választások. Szerencsére könnyedén megoldható a probléma, mindössze pár helyettesítő hozzávalóra van szükség; és a zöldsaláta öntetét is elkészíthetjük mi magunk. A káposzta-, krumplisalátában a majonézt részben vagy egészben kiválthatjuk zsírszegény tejföllel vagy görög joghurttal, a zöldsaláta pedig kaphat egy citrusos-olívás vagy balzsamecetes dresszinget. Így a nem kívánt összetevők miatt sem kell aggódnunk, mert pontosan tudni fogjuk, mit tartalmaz az általunk készített étel.

Joghurtos káposztasaláta recept >>>

Könnyű coleslaw joghurttal
Könnyű coleslaw joghurttal

A grillkolbászok hatalmas választéka

A grillkolbászt házilag helyettesíteni már nehezebb, ezért a vásárlás során kell körültekintőnek lennünk. Mindig figyelmesen olvassuk el a megvenni kívánt termék összetevőinek listáját, különös figyelmet fordítva a zsírtartalomra és a só mennyiségére. Ha ez a két érték túl magas, válasszunk inkább másik készítményt. Óriási különbségek lehetnek az egyes gyártók termékei között, és a grillezni való kolbászok esetében tényleg igaz, hogy érdemes lehet a prémium minőségűt választani, még ha többe is kerül.

Pikáns grillkolbász recept >>>

Pikáns grillkolbász
Pikáns grillkolbász

Mi a helyzet az alkohollal?

Nos, az italozás elkerülhetetlen velejáró a kerti grillpartiknak, és ebben nincs is semmi kivetnivaló. Mindaddig, amíg mértéket tudunk tartani. Pár pohár sör vagy hideg fröccs nyilvánvalóan nem fog megártani, de ne vigyük túlzásba az alkoholfogyasztást. Erre szuper trükk, ha az alkoholt nem alkoholos itallal felöntjük, ezzel nemcsak a szeszesital-bevitelt csökkentjük, hanem mutatós kis koktélokat szürcsölgethetünk. Nem árt, ha arra is figyelünk, hogy egy-egy ital után vizet is fogyasszunk, ezzel hidratálva a szervezetünket – amiért másnap nagyon is hálásak leszünk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.