Az ősz a melengető ételek, a sütőben piruló zöldségek és a fűszeres illatok időszaka. Ilyenkor minden falat kicsit lassabb, kicsit meghittebb – és nincs is jobb alap ehhez, mint az édesburgonya. Ez a sokoldalú gumós zöldség nemcsak finom, hanem egészséges is, és számtalan formában elkészíthető a klasszikus sült változattól a pürén át egészen a rakott fogásokig.

Az édesburgonya valójában nem rokona a hagyományos krumplinak, mégis remekül helyettesíti azt a legtöbb ételben. Édeskés íze miatt kiválóan harmonizál fűszeres húsokkal, friss zöldfűszerekkel, sőt akár desszertekben is megállja a helyét. Ősszel különösen jól illik a szezonális alapanyagokhoz – sütőtökhöz, dióhoz, almához –, így könnyedén varázsolhatunk belőle változatos, melengető fogásokat.

Az édesburgonya ízletes és tápanyagokban gazdag zöldség
Az édesburgonya valójában nem rokona a burgonyának / Fotó: Shutterstock

Miért egészséges az édesburgonya?

A batátának is nevezett édesburgonya nemcsak ízletes, de tápanyagokban is gazdag. Tele van A-vitaminban bővelkedő béta-karotinnal, amely hozzájárul a szem és a bőr egészségéhez, valamint rostokban és antioxidánsokban is bővelkedik. Alacsony glikémiás indexe miatt lassabban emeli meg a vércukorszintet, így kiegyensúlyozott energiaforrás, és a fogyókúrás étrendbe is jól beilleszthető. Emellett sokkal többféleképpen felhasználható, mint elsőre gondolnánk – pürének, levesbe, rakottasba, sőt még brownie-ba is kiváló.

Édesburgonyás receptek a Mindmegettétől

Recept
Egyszerű
Pikáns édesburgonya-krémleves
45 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Édesburgonya-püré
30 perc
2 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Édesburgonya sütőben
35 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Rakott édesburgonya
60 perc
6 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Vörösboros babraguval töltött édesburgonya
60 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Rakott édesburgonya fekete fokhagymával
40 perc
2 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Édesburgonya fasírt
60 perc
6 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Mester
Édesburgonyás sajttorta (baszk recept)
110 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Édesburgonyás brownie
60 perc
6 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Az édesburgonya Magyarországon

Néhány éve még egzotikus alapanyagnak számított, ma viszont a magyar édesburgonya-termesztés is virágzik. Szabolcsban, Békésben és Csongrádban már nagyüzemben termesztik, a boltokban pedig egész évben elérhető. Az itthoni édesburgonya íze éppoly gazdag és édeskés, mint a déli országokból érkezőké, ráadásul frissen, hazai forrásból is beszerezhető. Nem csoda, hogy egyre több magyar konyhában váltja fel a hagyományos krumplit – akár köretként, akár főételként.

(Kiemelt fotó: Mindmegette)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.