Az édesburgonya valójában nem rokona a hagyományos krumplinak, mégis remekül helyettesíti azt a legtöbb ételben. Édeskés íze miatt kiválóan harmonizál fűszeres húsokkal, friss zöldfűszerekkel, sőt akár desszertekben is megállja a helyét. Ősszel különösen jól illik a szezonális alapanyagokhoz – sütőtökhöz, dióhoz, almához –, így könnyedén varázsolhatunk belőle változatos, melengető fogásokat.

Miért egészséges az édesburgonya?
A batátának is nevezett édesburgonya nemcsak ízletes, de tápanyagokban is gazdag. Tele van A-vitaminban bővelkedő béta-karotinnal, amely hozzájárul a szem és a bőr egészségéhez, valamint rostokban és antioxidánsokban is bővelkedik. Alacsony glikémiás indexe miatt lassabban emeli meg a vércukorszintet, így kiegyensúlyozott energiaforrás, és a fogyókúrás étrendbe is jól beilleszthető. Emellett sokkal többféleképpen felhasználható, mint elsőre gondolnánk – pürének, levesbe, rakottasba, sőt még brownie-ba is kiváló.
Édesburgonyás receptek a Mindmegettétől









Az édesburgonya Magyarországon
Néhány éve még egzotikus alapanyagnak számított, ma viszont a magyar édesburgonya-termesztés is virágzik. Szabolcsban, Békésben és Csongrádban már nagyüzemben termesztik, a boltokban pedig egész évben elérhető. Az itthoni édesburgonya íze éppoly gazdag és édeskés, mint a déli országokból érkezőké, ráadásul frissen, hazai forrásból is beszerezhető. Nem csoda, hogy egyre több magyar konyhában váltja fel a hagyományos krumplit – akár köretként, akár főételként.
(Kiemelt fotó: Mindmegette)















