Alapételek

Maradékmentés felsőfokon: édes almás kenyérpuding vaníliás szósszal

Édes almás kenyérpuding
Ha van otthon pár napos, picit már szikkadt kenyér, tökéletes desszertet varázsolhatsz belőle. A kenyérpuding egyszerű, de nagyon ízletes sütemény, ami akár második fogásként is megállja a helyét egy tartalmasabb leves után.

A kenyérpuding eredete az ókori időkig nyúlik vissza, amikor az emberek igyekeztek minden élelmiszert felhasználni, hogy ne menjen kárba. Már a középkori Európában is ismert volt, ahol „szegény ember pudingjának” nevezték, mert a maradék kenyeret és egyéb egyszerű hozzávalókat hasznosították benne. Az angolok és az amerikaiak különösen kedvelték és kedvelik a mai napi. Az évszázadok során aztán számos változata alakult ki: a kenyér mellett készülhet maradék péksüteményből (kalácsból, kifliből, zsemléből, briósból) is, és kerülhet bele néhány olyan extra hozzávaló is, mint friss vagy aszalt gyümölcsök, mogyoró, mandula, dió és étcsokoládé.

Próbáld ki, és készítsd el ez a szuper receptet!

Édes almás kenyérpuding
Tartalmas és nagyon finom desszert a kenyérpuding / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 30 perc
  • Pihentetés: 1 éjszaka
  • Sütés: 45 perc
  • 1 adag: 300 kcal 

Hozzávalók: 

  • 1 csomag mazsola
  • 80 dkg alma 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj 
  • 6 db tojás 
  • 10 dkg cukor 
  • 2 dl tejszín 
  • 4 dl tej 
  • 40 dkg jó minőségű fehér kenyér 
  • pár evőkanál rum 
  • 5 dkg vaj 

A szószhoz: 

  • 1 csomag vaníliás pudingpor 
  • 2 evőkanálcukor 
  • 7 dl tej 
  • 1 csipet őrölt fahéj 

Elkészítés:

  1. Rumba áztatjuk a megmosott mazsolát. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, szeletekre vágjuk. Egy lábasban roppanósra pároljuk egy kis fahéjjal és a vaníliás cukorral.
  2. A hat tojást habosra keverjük a cukorral, a tejszínnel meg a tejjel.
  3. A kenyér héját levágjuk, a belét nagyobb kockára vágjuk. A felét belerakjuk egy jó nagy sütőtálba. Rákanalazzuk az almát, megszórjuk a mazsolával, a tetejére szórjuk a maradék kenyeret. Ráöntjük a tojásos keveréket. Fóliával letakarjuk, egy éjszakára megy a hűtőszekrénybe. Másnap elővesszük, levesszük a fóliát. Szobahőmérsékleten hagyjuk állni legalább fél órát. Utána rámorzsoljuk a vajat, és 170 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Sütés közben a sok tojástól eléggé fel fog emelkedni, majd szépen visszaereszkedik.
  4. A vaníliás pudingporból a cukorral és a tejjel híg pudingot főzünk, ha kész, csipetnyi őrölt fahéjjal ízesítjük. Külön kis kancsóban kínáljuk a kenyérpuding mellé. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.