Alapételek

8 mennyei cukkinis fogás, ha könnyű és változatos ételekre vágysz

A cukkini számos formában felhasználható: készíthetünk belőle krémlevest, tócsnit, rakott ételeket, töltött zöldséget, tésztaszószt, grillezett köretet, sőt, reszelve süteményekbe is tökéletesen illik.

A cukkini semleges, enyhén édeskés ízének köszönhetően sós és édes ételekhez egyaránt jó választás. Ráadásul rendkívül egészséges: alacsony a kalóriatartalma, emellett rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag.
Ha egy könnyű, mégis tápláló fogásra vágysz, akkor válogass kedvedre az alábbi receptek közül, és készítsd el a kedvenc cukkinis ételedet!

Recept
Egyszerű
Tejszínes cukkinikrémleves újkrumplival
50 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Paradicsomos-csirkés rakott cukkini
65 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Sajtos-cukkinis rizottó
50 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Töltött cukkini tükörtojással
50 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Cukkinifasírt pofonegyszerűen
45 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Rántott cukkini gluténmentesen
25 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Sajtos cukkinibatyu
35 perc
2 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Cukkinis brownie
50 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Tudtad? 

Van olyan zöldség, amit megszokott módon héjastól eszünk, és van, amit meghámozunk fogyasztás előtt. De akad olyan is, amikor nem igazán tudjuk eldönteni, hogy a hámozókés után nyúljunk-e – például a cukkini esetében.

A cukkini nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, különösen bizonyos karotinoidokat, amelyek jótékony hatással lehetnek a szív, a szem és a bőr egészségére. Az említett antioxidánsok azonban nem a cukkini húsában, hanem a héjában találhatók nagyobb mennyiségben. Ha tehát meghámozod a cukkinit, a jótékony antioxidánsok nagy részét eltávolítod. Ráadásul a cukkini héja rostban gazdag: sokkal több található benne, mint a húsában.

Tehát nyersen és hámozatlanul

Ha a legtöbbet szeretnéd kihozni a cukkiniből, ne hámozd meg, sőt: válassz olyan receptet, amelyben nyersen van rá szükség. Különösen, ha szép, egészséges példányt vásárolsz, egyszerűen csak mosd meg, és már használhatod is! A héjban lévő vegyszermaradékok miatt ne aggódj: a benne rejlő tápanyagok jótékony hatása sokkal erősebb, mint a peszticidek okozta lehetséges károk.

Hogyan tárold a cukkinit?

A zsenge termés könnyen nyomódik és gyorsan romlik, ezért érdemes rögtön felhasználni. Lazán papírba csomagolva az ép cukkiniket 3-5 napig eltarthatod sötét, hűvös helyen, a hűtőben pedig 1-2 hétig is elállnak minőségromlás nélkül. Ha egyszerre sok termett a kertedben vagy többet vásároltál a kelleténél, blansírozás után fagyaszd le, és adagonként csomagolva tedd a mélyhűtőbe!

Ha kipróbáltad valamelyik receptünket, vagy van egy saját, jól bevált ötleted, oszd meg velünk a Főzzünk együtt a Mindmegettével Facebook-csoportban! Ha pedig a Mindmegette videós tartalmai között is böngésznél, akkor kövess minket a TikTokon, vagy látogasd meg Youtube-fiókunkat

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.