Alapételek

Így készíti Borbás Marcsi a csülköt pékné módra – extra hozzávalójától páratlanul finom lesz a végeredmény

Az omlós hús és a ropogós kéreg együtt felejthetetlen ízélményt nyújt. Nem véletlen, hogy a csülök az egyik legkedveltebb magyar klasszikus. Bár az elkészítése időigényes, a végeredmény minden percet megér, hiszen egy kiadós és ízletes ételt tehetünk az asztalra.

A magyar konyha messze híres gazdag, tartalmas és ízletes ételeiről, amik közül kiemelkedő a csülök pékné módra. Ez az egyik legnépszerűbb fogás a húsételek kedvelői körében. A szaftos, omlós csülökhús már önmagában is egy élmény, de a fűszerek és a sütés során keletkező ropogós kéreg tesz igazán különlegessé. Valódi lakomává varázsolhat egy családi ebédet vagy vacsorát is. Lássuk, milyen trükkökkel készíti a magyar klasszikust Borbás Marcsi. 

csülök pékné módra
Csülök pékné módra – a klasszikus recept alapján
FOTÓ: MINDMEGETTE

Csülök pékné módra: a leghúsosabb magyaros fogás

Az étel nevében a pékné módra kifejezés arra utal, hogy a húst hagyományosan kemencében, sok hagymával és burgonyával együtt sütik. A csülök, amely a sertés egyik legszaftosabb része, kiválóan alkalmas erre a sütési módra, mivel a benne található zsiradék biztosítja a hús szaftosságát, puhaságát és gazdag ízvilágát. A magyar konyhában különösen kedvelt, hiszen laktató és viszonylag egyszerűen elkészíthető étel, amelyhez nincs szükség különleges alapanyagokra.

A klasszikus recept

Hozzávalók:

A húshoz:

  • 2 l víz
  • 8 dkg só
  • 20 szem bors 
  • 3 db babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 1 fej fokhagyma 
  • 1 db hátsó csülök
  • 3 dl sör
    A körethez:
  • 60 dkg burgonya
  • 2 fej lila hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • kömény
  • petrezselyemzöld

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. A vizet elkeverjük a sóval, és beletesszük a borsot, a babérleveleket és a szeletelt hagymákat.
  2. A csülköt késsel bevagdossuk és a vizes pácba tesszük 24 órára a hűtőbe.
  3. A 24 óra elteltével kivesszük a csülköt és a zöldségeket, tepsibe rendezzük és a sört aláöntve 160 fokon sütjük 3 órán át, letakarva.
  4. A burgonyát és a hagymákat megpucoljuk, cikkekre vágjuk és beízesítjük sóval, borssal, köménnyel.
  5. A megpuhult csülök tetejét levesszük, és a zöldségmixet köré szórjuk, majd 200 fokon fél óra alatt ropogósra sütjük.
  6. Tálaláskor friss petrezselyemmel díszítjük.

Tippek a tökéletes csülökhöz

  • Ha van lehetőségünk, a csülköt egy éjszakára bepácolhatjuk sóval, fokhagymával és köménnyel, hogy még ízletesebb legyen.
  • Ha egy nagy fazékban bő, sós vízben előfőzzük a csülköt 1,5–2 órán át, amíg a hús kezd megpuhulni, az segít lerövidíteni a sütési időt, és még szaftosabbá teszi a végeredményt.
  • A csülök akkor lesz igazán finom, ha zsírral kikent tepsibe helyezzük a krumplival együtt. 
  • A ropogós bőr titka a megfelelő hőfok és a sütés végi extra pirítás. Érdemes grillfokozaton pár percig sütni a végén.
  • A sör helyett fehérborral is megöntözhetjük a csülköt, ami még különlegesebb aromát ad az ételnek.

A csülök pékné módra frissen, forrón tálalva a legfinomabb. A burgonya és hagyma tökéletes köret mellé, de friss, ropogós héjú kenyérrel is isteni. A házi savanyúság, például kovászos uborka vagy csalamádé, is elmaradhatatlan. 

Borbás Marcsi trükkje

A klasszikus receptet nem bonyolítja túl ő sem, de az utolsó fázisban egy extra hozzávalót használ, amit videójában meg is mutat. Amikor a csülök már egészen megpuhul, és majdnem kész, akkor édes balzsamecettel locsolja meg a húst. Ettől még karakteresebb íze lesz a szaftos sültnek, a kéreg pedig sokkal ropogósabbá válik, sőt, a csülök színe is egészen étvágygerjesztő lesz az extra hozzávalótól. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.