Alapételek

Így lesz laktató a húsleves: csirkehúsból és óriás májgombóccal készül!

A húsleves is lehet tartalmas és nagyon laktató fogás – most egy ilyen receptet hoztunk. Próbáld ki, a siker nem marad el!

A húslevest garantáltan minden magyar család étrendjében előkelő helyen van. A lassan főzött csontokból és húsból kioldódó kollagén, ásványi anyagok és zöldségek gazdag ízvilágot és tápláló ételt biztosítanak. A húsleves igazi csodaszer megfázás esetén: a forró, fűszeres lé segít a légutak tisztításában és a szervezet megerősítésében. Minden régióban kicsit másképp készítik, sokféleképpen variálható – íme egy egyszerű, csirkés leves receptje, amit a hatalmas májgombócok tesznek különlegessé..

Húsleves óriás májgombóccal
Ez a májgombóc tényleg óriási! / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 40 perc
  • Főzés: 1 óra  

Hozzávalók: 

A leveshez: 

  • 60 dkg csirke far-hát  
  • 3 sárgarépa  
  • 2 petrezselyemgyökér 
  • fél karalábé 
  • negyed zeller 
  • 1 vöröshagyma  
  • 1 gerezd fokhagyma  
  • 1 csipet őrölt gyömbér  
  • só 
  • egész fekete bors 

A gombóchoz: 

  • 2 zsemle  
  • 40 dkg csirkemáj  
  • 3 db tojás  
  • 1 db kisebb vöröshagyma  
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 1 evőkanál zsír 
  • só 
  • bors 
  • 1 kávéskanál szárított majoránna  
  • 1 csipet őrölt szerecsendió  

 

Elkészítés:

  1. A szokásos módon húslevest főzünk. Egy nagy fazékba rakjuk a bőrös csirke far-hátat, megsózzuk, elkezdjük főzni. Amikor felforr, leszedjük a képződő szürke habot. Ha már tiszta a lé, beletesszük a meghámozott, nagyobb darabokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét, zellert. A vöröshagyma külső, piszkos héját lehúzzuk, egészben tesszük a levesbe. Hozzáadjuk a fokhagymagerezdet, az őrölt gyömbért és a pár szem egész fekete borsot is. Mérsékelt lángon, éppen csak gyöngyöztetve főzzük. 
  2. Amíg fő a leves, elkészítjük a gombócokat. A zsemlét nagyobb darabokra tépjük, vízbe áztatjuk. A májat megtisztítjuk. Aprítógépbe rakjuk a nagyobb darabokra vágott májat, a kifacsart, elmorzsolt zsemlét, és egynemű masszává forgatjuk. Áttesszük egy keverőtálba, hozzáadjuk a három egész tojást, a nagyon finomra vágott vöröshagymát és petrezselyem zöldjét, az evőkanál zsírt, ízesítjük sóval, borssal, majoránnával, szerecsendióval. Négy nagy gombócot formázunk a masszából. Kifőzzük a levesben, majd kivesszük belőle. 
  3. A levest átszűrjük. A benne főtt zöldségeket felaprítjuk, visszatesszük a levesbe. Minden tányérba teszünk egy-egy hatalmas májgombócot, és merünk rá a zöldséges léből. 

(Kiemelt fotó: Vidék íze magazin)

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.