Alapételek

Maradékmentő fogás pillanatok alatt, sonkából készül a gyors és finom carbonara spagetti

Fotó: Móricz István / © Mindmegette
A carbonara eredetét számtalan vita övezi, és míg egyesek szerint olasz fogás, mások azt állítják, hogy amerikai étel. Az eredeti recept nem tartalmaz tejszínt, sokan viszont azzal szeretik készíteni, de a felhasznált szalonna, vagyis húsféle fajtája és minősége is megosztja a szakácsokat.

A carbonara receptje egyszerű, a hozzávalók sora sem hosszú, mégis (vagy éppenséggel pont ezért) állandó vita tárgyát képezi ez az étel. A carbonara spagettihez a tésztán felül tokaszalonna, friss tojás, reszelt parmezán, só és bors kell, semmi más. A receptet sokan a könnyebben elérhető és beszerezhető baconszalonnából, vagy más, húsos szalonnából készítik, parmezán helyett az olcsóbb Grana Padano sajtot használják, a nyers tojástól félők pedig tejszínnel főzik.

Gyors és finom carbonara spagetti
Gyors és finom carbonara spagetti
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

Habár az eredeti recept védelmezői kikelnek mindenféle változtatás ellen, a carbonara is az az étel, ami minden formájában finom, igen, még akkor is, ha szalonna helyett sonka kerül bele, és akkor is, ha valaki tejszínnel készíti. Persze az eredetinek nincsen párja, ám minden más verzió is csak azt bizonyítja, hogy az alap parádés, és a különböző variánsok is megállják a helyüket.

Lengyel Erika, a Mindmegette maestrója, a gyerekbarát ízek szakértője kisujjból megoldja az eredeti carbonarát, ám ezúttal egy maradékmentő receptet készített, melybe nem toka- vagy baconszalonna, hanem füstölt, főtt sonka kerül. Húsvét közeledtével ez egy remek ötlet, hiszen a maradék sonka felhasználására sosincs elég recept a tarsolyunkban.

Ha sonkát használsz, akkor a pirítás során használj plusz zsiradékot, ami lehet olaj, de akár vaj is. A sonka ugyanis száraz, így mindenképp szükséges alá önteni egy kevés zsiradékot.

Így készül a carbonara sonkából, íme a recept videón

Hozzávalók a carbonara spagettihez:

  • 50 dkg spagetti
  • 2 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg parmezán
  • 25 dkg füstölt, főtt sonka
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 evőkanál vaj
  • bors

Elkészítés:

  1. A carbonarához sós vízben al dentére, azaz fogkeményre főzzük a tésztát, tehát a belseje még egy kicsit kemény marad.
  2. Amíg fő a tészta, addig két egész tojást és két tojássárgáját felverünk és elkeverjük benne a reszelt parmezánt. Ha szeretnénk, picit sózhatjuk, de csak óvatosan, mert a sajt és a sonka is sós lehet.
  3. A sonkát 1x1 centis kockákra vágjuk, olvasztott vaj és olaj keverékén lepirítjuk.
  4. A megfőtt tészta főzővizéből félreteszünk egy bögrényit, majd leszűrjük és a tésztát összekeverjük a pirított sonkával. Erre öntjük a tojásos keveréket, pár percig még pirítjuk, legvégül felöntjük a félretett főzővízzel és gyors mozdulatokkal összekeverjük. Ha száraznak ítéljük, akkor önthetünk alá még egy kevés vizet, de nem szabad sokáig tűz fölött kevergetni a carbonarát, mert megsül a tojás.
  5. Frissen őrölt borssal tálaljuk és még melegen fogyasztjuk.

Anyukonyha a Mindmegettén

Lengyel Erika négygyermekes édesanyaként pontosan tudja, hogyan lehet időt és energiát spórolva főzni a konyhában. Az Anyukonyha című sorozatában olyan ételrecepteket mutat, melyek ebédre és vacsorára is működnek, ráadásul a gyerekek biztos, hogy megeszik ezeket. Őzgerinces csirkemell, ketchupos csirkecomb, songoku rétes és spenótos csirkeragu is készült már.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.