A tartalmas levesek mindig népszerűek, hiszen akár egy fogásból is mennyei lakomát csaphatunk. Jöjjön most egy ilyen recept!

Ha van étel, ami a régi idők egyszerűségét és kiadós ízvilágát idézi, akkor a borsodi pandúrleves biztosan ilyen. Ez a tartalmas, mégis olcsó leves a vidéki konyha egyik igazi kincse, amit kevés hozzávalóból is könnyen elkészíthetünk. Nem kell hozzá drága alapanyag vagy bonyolult főzési technika – csak néhány alapvető élelmiszer, egy kis idő, és máris tálalhatjuk ezt a meleg, tápláló fogást, ami egykor a pandúrok, favágók és egyszerű emberek kedvence volt.

Borsodi pandúrleves
Borsodi pandúrleves / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 25 perc
  • Főzés: 35 perc 

Hozzávalók: 

  • 2 evőkanál zsír 
  • 2 db vöröshagyma 
  • 4 db nagyobb burgonya  
  • 2 db sárgarépa  
  • 1 db petrezselyemgyökér 
  • negyed cikk zeller  
  • negyed cikk karalábé  
  • 1 db t. v. paprika  
  • 1 db paradicsom  
  • 1 kávéskanál őrölt kömény  
  • 1 kávéskanál őrölt babérlevél  
  • só 
  • bors 
  • 3 gerezd fokhagyma  
  • 1 teáskanál füstölt őrölt pirospaprika  
  • 1 l zöldségalaplé  
  • 25 dkg füstölt kolbász  
  • 3 evőkanál házi tarhonya 
  • 2,5 dl tejföl  
  • 1 evőkanál liszt  
  • ecet 

Elkészítés:

  1. Egy fazékban a két evőkanál zsiradékon megdinszteljük a felaprított vöröshagymát. Ha már átlátszóak a darabok, rátesszük a meghámozott, kicsire vágott burgonyát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, paprikát, paradicsomot, és együtt elkezdjük párolni, közben ízesítjük őrölt köménnyel, babérral, sóval, borssal. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, még pár percig dinszteljük együtt, végül hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát is, felöntjük az alaplével, és elkezdjük főzni. 
  2. Ha már félig puhák a zöldségek, beletesszük a levesbe a felkarikázott kolbászt és a tarhonyát is, együtt készre főzzük. Tejfölös habarást készítünk az egy evőkanál lisztből, kis hideg vízből, két és fél deci tejfölből. Hozzáöntjük a forrásban lévő leveshez, és összefőzzük. Ha kész, kicsi ecettel tesszük pikánsabbá az ízét. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.