Alapételek

Így készíti Borbás Marcsi a szilvás gombócot - az alaptészta egészen más, mint a megszokott!

Borbás Marcsi kelt tésztából készült szilvás gombócát ki kell próbálnod: mákba forgatva, porcukorral mennyei! Sokféle szilvás gombóc létezik, van aki gyümölccsel, más lekvárral tölti meg, de arra még nem is gondoltunk, hogy a tészta is lehet másféle, nem csak sima burgonyás.

A gombócot mindenki szereti, legfeljebb abban lehet némi vita, hogy mivel töltsük meg: készülhet szilvás gombóc, epres gombóc, barackos gombóc, lekváros gombóc, de akár kakaós gombóc is. Ami ezekben közös, az a burgonyás alaptészta, amibe a belevalót csomagoljuk - ezért is csigázott fel bennünket Borbás Marcsi receptje, aki a szilvával vagy szilvalekvárral töltött gombócait egy lágy kelt tésztából készíti, majd meleg, olvasztott vajba és porcukros darált mákba forgatja. Íme a recept!

Szilvás gombóc kelt tésztából, íme Borbás Marcsi receptje

A szilvás gombóc tényleg fantasztikus, mi sem tudunk neki ellenállni, bár előfordulhat, hogy kemény, ízetlen vagy épp nyers állagú az amit egyes éttermeknek, kifőzdékben kapni. Amilyen egyszerű étel, annyi buktatója lehet, kezdve attól, hogy a főtt krumplit ki kell hűteni, csak úgy szabad a liszttel összedolgozni, már ha burgonyás tésztával készítjük. Nem maradhat el belőle a só sem, hiszen a sótlan tészta lesz csak igazán ízetlen, rossz élmény.

Marcsi receptjéhez nem kell burgonya, a végeredmény mégis mesés, igazi nagyiféle finomság lesz, amit nemcsak a tészta, hanem a panír is különlegessé tesz. A gasztroangyal ugyanis nem a klasszikus zsemlemorzsába, hanem cukros mákba forgatta meg a gombócokat. A túrógombócot és a szilvás gombócot is forgathatjuk darált mákba vagy akár darált dióba is, csodálatos lesz így az ízük.

A kelt tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dl langyos tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek. cukor
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. zsír

A töltelékhez:

  • szilva vagy szatmári szilvalekvár (sűrű, már-már kemény massza)

A mákos szóráshoz:

  • 6-7 dkg vaj
  • 10 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor

Ebből a mennyiségből kb. 50-55 db gombóc készül.

A kelt szilvás gombóc elkészítése:

A pontos metódust a Médiaklikk oldalára kattintva nézhetitek meg - vigyázat, azonnali gombócéhséget okoz!

Íme a klasszikus szilvás gombóc receptje

Ha nem nyert meg téged a kelt szilvás gombóc, akkor megmutatjuk a klasszikus változat receptjét is. Ez burgonyás tésztával készül, a panír is a szokott pirított zsemlemorzsa, belülre pedig lekvár, de szilva is kerülhet.

Recept
Bonyolult
Hagyományos szilvás gombóc
45 perc
6 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.