Volt egy idő, amikor szinte mindenki kenyeret sütött, kovászt nevelgetett otthon, de ahogy visszatért minden a normális kerékvágásba, és elmúlt a koronavírus-járvány okozta kijárási tilalom, az emberek többsége visszaszokott a bolti pékárukra, a pékségekben kínált kiflikre, zsemlékre. Sokan persze kitartanak, hiszen a kovászos kenyerek sokkal jobb hatással vannak az emésztőrendszerre, mint a mesterségesen felfújt-kelesztett dolgok, de már a sima házi, élesztővel készült pékáruk is jobban tudnak esni, mint a boltiak. Pont azért, mert megdolgoztunk értük.
Ha valaki még sosem próbált kovásszal sütni, pláne nem nevelt otthon kovászt, az elsőre kezdjen a sima, élesztős kelt tésztákkal, bár ezeknek is vannak buktatói, de nem olyan nehéz beletanulni a készítésébe. A kelt tészta alapvetése, hogy minden felhasznált nyersanyagnak szoba-hőmérsékletűnek kell lennie, sőt érdemes még a dagasztótálat is kiöblíteni meleg vízzel, a lisztet, a tojást, az élesztőt is órákkal hamarabb kivenni a kamrából, a hűtőből. Minél langyosabbak az alapanyagok, a tészta annál gyorsabban és annál jobban fog megkelni. Így lesz pihe-puha, foszlós a zsemle, a kifli vagy a kalács.
Összegyűjtöttük a legjobb és persze játszi könnyedséggel elkészíthető házi pékárukat, melyekkel könnyen kiválthatod a bolti kenyeret!
A kenyeret sokan a konyhapulton álló, lecsukható kenyértartóba teszik, esetleg kosárban tárolják a bolti papír- vagy műanyag zacskóban. A kenyértartó nem rossz választás, főleg akkor, ha a pékárut papírzacskóba hajtva, de a zacskót picit nyitva hagyva tesszük a fa kenyértartóba és lecsukjuk az ajtót. Létezik azonban egy ennél is jobb megoldás, mégpedig ha pamutkendőbe csomagoljuk a kenyeret, ugyanis az anyag segít felszívni a nedvességet, így megakadályozza, hogy a kenyér túl gyorsan kiszáradjon. Ugyanígy jó választás lehet a méhviaszkendő is.
A kenyér számára a legideálisabb a száraz, hűvös hely, az sem baj, ha napfénytől elzárva, tartóban, a spájzban vagy a szekrényben tároljuk.
A friss vagy házi kenyeret semmiképp ne tároljuk a hűtőben, de a bolti, előre csomagolt és szeletelt kenyereket nyugodtan tegyük a hűtőbe, de ne zárjuk le légmentesen a zacskót, csak hajtsuk maga alá a zacskó száját, ugyanis így tovább friss marad a kenyér.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.