Alapételek

Ha unod a bolti kenyeret, süss otthon finom pékárut, a zsemle és a kifli is pofonegyszerűen elkészíthető

A boltokba betérve szinte rögtön a frissen sült pékáruk csábító illata fogad minket. Legyen az édes vagy épp sós péksütemény, nem mindig könnyű ellenállni a ropogós kifliknek, pogácsának. Pékárut viszont nemcsak vehetünk, hanem mi magunk is süthetünk, és ugyan nem gyerekjáték, de sokkal egyszerűbb, mint hinnéd!

Volt egy idő, amikor szinte mindenki kenyeret sütött, kovászt nevelgetett otthon, de ahogy visszatért minden a normális kerékvágásba, és elmúlt a koronavírus-járvány okozta kijárási tilalom, az emberek többsége visszaszokott a bolti pékárukra, a pékségekben kínált kiflikre, zsemlékre. Sokan persze kitartanak, hiszen a kovászos kenyerek sokkal jobb hatással vannak az emésztőrendszerre, mint a mesterségesen felfújt-kelesztett dolgok, de már a sima házi, élesztővel készült pékáruk is jobban tudnak esni, mint a boltiak. Pont azért, mert megdolgoztunk értük.

Sajtos stangli recept
Gyorsan és könnyen lehet otthon is finom kiflit készíteni
FOTÓ: MINDMEGETTE

Ha valaki még sosem próbált kovásszal sütni, pláne nem nevelt otthon kovászt, az elsőre kezdjen a sima, élesztős kelt tésztákkal, bár ezeknek is vannak buktatói, de nem olyan nehéz beletanulni a készítésébe. A kelt tészta alapvetése, hogy minden felhasznált nyersanyagnak szoba-hőmérsékletűnek kell lennie, sőt érdemes még a dagasztótálat is kiöblíteni meleg vízzel, a lisztet, a tojást, az élesztőt is órákkal hamarabb kivenni a kamrából, a hűtőből. Minél langyosabbak az alapanyagok, a tészta annál gyorsabban és annál jobban fog megkelni. Így lesz pihe-puha, foszlós a zsemle, a kifli vagy a kalács.

Összegyűjtöttük a legjobb és persze játszi könnyedséggel elkészíthető házi pékárukat, melyekkel könnyen kiválthatod a bolti kenyeret!

Recept
Egyszerű
Hagyományos tejes kifli
120 perc
6 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Bonyolult
Burgonyás hamburgerzsemle
120 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Tortillalap házilag
25 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Sajtos stangli
35 perc
2 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Bonyolult
Gyors focaccia
60 perc
6 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Bonyolult
Ostoros kalács, ahogy Szabi a pék készíti
90 perc
6 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Kenyértárolás: így csináld, és hosszan friss marad minden pékáru

A kenyeret sokan a konyhapulton álló, lecsukható kenyértartóba teszik, esetleg kosárban tárolják a bolti papír- vagy műanyag zacskóban. A kenyértartó nem rossz választás, főleg akkor, ha a pékárut papírzacskóba hajtva, de a zacskót picit nyitva hagyva tesszük a fa kenyértartóba és lecsukjuk az ajtót. Létezik azonban egy ennél is jobb megoldás, mégpedig ha pamutkendőbe csomagoljuk a kenyeret, ugyanis az anyag segít felszívni a nedvességet, így megakadályozza, hogy a kenyér túl gyorsan kiszáradjon. Ugyanígy jó választás lehet a méhviaszkendő is.

A kenyér számára a legideálisabb a száraz, hűvös hely, az sem baj, ha napfénytől elzárva, tartóban, a spájzban vagy a szekrényben tároljuk.

A friss vagy házi kenyeret semmiképp ne tároljuk a hűtőben, de a bolti, előre csomagolt és szeletelt kenyereket nyugodtan tegyük a hűtőbe, de ne zárjuk le légmentesen a zacskót, csak hajtsuk maga alá a zacskó száját, ugyanis így tovább friss marad a kenyér.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.